Ana sayfa 2000'ler 2006 Ils

Ils

1210
0

Ils filminin senaryolarını da yazan, yönetmen David Moreau ve Xavier Palud ikilisi henüz 30’lu yaşlardalar. Bu onların ilk önemli çalışmaları ve bu çalışmalarıyla hatırı sayılır bir ilgi görüp, büyük stüdyoların da dikkatini çekmişler ki, 2002 yapımı Pang kardeşlerin korku filmi Eye’ın yeniden çevrimini de bu ikiliye emanet edilmiş. Başrollerinde Jessica Alba ve Tom Cruise gibi isimlerinde oynaması düşünülen, bu büyük bütçeli yeniden çevrimde ikilinin marifetlerini kuşkusuz daha iyi gözleme fırsatı bulacağız.

Film son dönemde izlediğimiz korku filmlerinin, psikolojik etkiyi arttırmak için, sık sık başvurduğu “bu olay gerçek olaylar üzerinden kurgulanmıştır” ibaresiyle açılıyor. Hikaye, Romanya’nın Snagov kentinde, 2002 yılında, anne ve kızının yolda arabayla giderken bir kaza yapmalarıyla başlar. Kazadan sonra, anne arabayı tamir etmek için iner, fakat esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolur. Arabanın içinde kalan kızı Sandra’da kim olduğunu bilmediğimiz insanlar tarafından saldırıya uğrar. İzleyicilerine bu hikayeyi kısaca hatırlattıktan sonra, 2002’de Bükreş Kolejinde, öğretmenlik yapan Clementine’i ekrana yansıtır.

Clementine, ormanda büyük ve geniş bir evi olan sevgilisi Lucas ile buluşmaya gider. Romantik bir akşam yemeği planları yapan Fransız çift, yine gizemli bir şekilde saldırıya maruz kalacaktır. Ils’te gerçekten yaşandığı iddia edilen bu hikaye üzerine kurulur. Filmin sonunda, polis tutanakları kanıt olarak gösteriliyor, niceleri gibi bu hikayede bir şehir efsanesi mi, yoksa gerçekten yaşandı mı bilinmez ama, atmosfer olarak oldukça karanlık ve rahatsız edici bir film kotarıldığı kesin.

Ev içinde yapılan çekimler ve gerilimli kovalamaca, türün pek de sağlam örnekleri olarak kabul edilmeyen When a Strangler Calls ve Panic Room gibi filmleri akla getiriyor, filmin ormanlık alanda çekilen kısımları ise, kuşkusuz Blair Witch filmini anımsatıyor. Özellikle kameranın, kurbanı takip ederken yöneldiği açılar çok farklı ve buna benzer tercihleri Blair Cadısı filminde de görmüştük. Yönetmenler, psikolojik bir gerilim atmosferi yaratmak için ses ve görüntü efektlerini çok fazla kullanmamışlar. Bunun yanı sıra, son dönemdeki bol kanlı ve şiddetli korku filmlerine nispet yaparcasına kan ve şiddetin de perdeye yansıması bir korku filmi ortalamasının çok çok altında seyrediyor. Her ne kadar klişe sayılabilecek bir hikaye ile başlasa da, düşük bütçeyle, sağlam bir atmosfer yaratılarak, tedirgin edici bir psikolojik korku filmi çekmeyi başarmışlar. Filmin sonu da oldukça düşündürücü ve olayların faillerini düşündükçe, insanın tüyleri diken diken oluyor. Romanya’nın Bükreş kentinde çekimleri yapılan, 77 dakika gibi kısa bir süresi olan Ils, korku filmlerini sevenleri tatmin edebilecek bir film.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleGo West
Sonraki makaleInnocence
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here