Ana sayfa 1990'lar 1998 Train of Life

Train of Life

1395
0

train-of-love
1941 yılında, Romanya’da küçük bir Yahudi köyünde, köyün “delisi” Shlomo köylerine Nazilerin baskın yapacağı haberini alır ve köydeki hahamları uyarmaya gider. Bunun üzerine hahamlar düşünürler ve yine Shlomo’nun önerisiyle, sahte bir nakliyat treniyle Kudüs’e gidilmesine karar verilir. Trene, bir grup Yahudi, oylama sonucu Nazi kılığında, geri kalanlar ise, tutuklu olarak binerler. Ve yolculuk başlar…

Eğitimini Fransa’nın prestijli eğitim merkezlerinden biri olan IDHEC’te tamamlayan, Romen yönetmen Radu Mihaileanu, Train of Life’ta Nazi dönemini kendince absürd bir komediyle hicv ediyor. Bu Nazi dönemi eleştirisini, Alman ve Yahudilerin yaşantıları, Tanrı kavramı ve insani bakışı ön plana çıkaran anlatımıyla da destekliyor.

Keman, klarnet ve davulun bolca kullanıldığı, Goran Bregovic imzalı enfes Balkan müzikleri, klasik Balkan insanı tiplemeleri ve absürd bir tren yolculuğuyla, izleyene keyifli dakikalar vaat eden Train of Life, özünde insanı ve insani değerleri anlatan bir film. Bu evrensel konusuyla da Brezilya’dan Almanya’ya, İtalya’ya, Fransa’ya ve Amerika’ya kadar uzanan, birçok farklı kültürden sinemaseverin ilgisini çekebilmiş ve birçok festivalden ödülle dönmüş. Son olarak, filmden bir diyalogla, filmin absürdlüğünü ve komikliğini yansıtarak nokta koymalı.

-Shlomo nasıl oldu da deli oldun?
-Tesadüfen ! Haham olmak istemiştim, ama pozisyon doluydu. Sonra baktım ki delilik boşta, başkası olacağına, ben olayım dedim.

 

Barış Saydam

bar_saydam@hotmail.com

 

Önceki makaleTillsammans
Sonraki makaleVinterkyss
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here