Ana sayfa 2000'ler 2004 Ladies in Lavender

Ladies in Lavender

1263
0

Deniz kıyısında bir kasabada yıllar yılı başbaşa, çevredeki insanlardan uzak ve yalnız yaşamış iki kız kardeş bir gün evlerinin önündeki sahilde baygın yatan bir genç bulurlar. Dış dünyayla iletişimleri neredeyse tamamen kopmuş iki kadın, evdeki “yabancı” yı sımsıkı sahiplenirler. Önce yardım etmeye, iyileştirmeye çalışırlar. Zamanla hastalığı geçen “delikanlı” dış dünyaya açılmak ister. Oysa “kadınlar” onu bırakın dış dünyayı, birbirilerinden bile sakınmaya başlamışlardır.
Sade anlatımı ile, insanların arasındaki zamanla oluşan sımsıkı bağlara ışık tutan filmin söyleyeceği çok büyük sözler yok. Mütevaziliği onu güzel kılan. Görsellik izlerken insanın içini açıyor, lavanta kokusu vücuda nüfuz ediyor. Filme serpiştirilmiş keman ezgileri ise izleyiciyi kucaklayıp, filme sıkı sıkıya bağlıyor. Öykü anlatımında odakta olan (Judi Dench, Maggie Smith, Daniel Brühl) birbirinden güzel performanslar çıkarıyor; ikisi eski kuşak, D.Brühl de Avrupa Sineması’nın parlayan yıldızlarından, yani rüştünü ispat etmiş isimler zaten. Sıkıntılı anlarda ruha tazelik getirebilecek filmlerden.

Yiğitalp Ertem
yalpertem@gmail.com

Önceki makaleCahil Periler
Sonraki makaleOutlaw
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here