Ana sayfa 2000'ler 2007 Miehen Työ

Miehen Työ

1621
0

Miehen Työ

Üç çocuklu bir aileyi geçindirmek zorunda olan Juha’nın çalıştığı işten kovulduktan sonra yaşadıklarını anlatan Miehen Työ; hayatın içinden bir drama. İşten kovulduğunu bir türlü karısına söyleyemeyen Juha, bir süre sonra yalan üstüne yalan söylemek zorunda kalıyor. Bir yandan bakması gereken ailesi, bir yandan evde eskiyen eşyaların değişme zorunluluğu ve çocukların bitmek tükenmek bilmeyen istekleri Juha üzerinde günden güne baskı yaratıyor. Juha ise bu karmaşanın içinden sıyrılmak için çareyi jigololukta buluyor.

Hikayenin ana çatısı sıradan bir dramı andırırken, yönetmen Juha karakterinin gelişimine yoğunlaşıyor. Karakterin dışa kapalı oluşu ve yaşanılan gerçeklikle seyirciler arasında bir mesafenin bırakılması; hikayenin sıradanlığının üstünü kapatan unsurlar oluyor. Baştan sona kadar olan süreçte Juha’nın değişimine tanık oluyoruz, ama hep uzaktan uzaktan… Bu mesafenin film boyunca korunması ve yönetmenin elindeki hikayeyi net çerçeveler içinde yansıtması filmin en büyük avantajları. Yine de Miehen Työ, izlenmese de çok şey kaçırılacak filmlerden biri değil. Çok sıradan bir hikaye, bilindik bir tema, içinde fazlalıklara yer vermemesine rağmen; üstüne yeni bir şey de eklemeyen düz bir anlatım… Tipik bir festival filmi, izlesen de pişman olmazsın izlemesen de hayıflanmazsın…

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleJe M’Appelle Elisabeth
Sonraki makale2 Days in Paris
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here