Ana sayfa 2000'ler 2007 O’Horten

O’Horten

1416
1

ohorten

Norveçli yönetmen Bent Hamer’in son filmi O Horten; yönetmenin gençliğinde kayakçılık yapmış olan annesine ve annesi gibi bayan kayakçılara adadığı son derece dokunaklı bir yapım. Yönetmen kendi anılarından yola çıkarak yazdığı hikayesinde, aynı zamanda yaşlılığın getirmiş olduğu sorunlara ve içsel hesaplaşmaya da değiniyor. Emekliliğine bir hafta kalmış makinist Odd Horten’in yaşamına yoğunlaşan film, emeklilik süreciyle birlikte Horten’in geçmişini de bizlere tanıtıyor. Bu sırada yönetmen karakterini tanıttığı gibi, sade ama bir o kadar da derinlikli toplumsal çözümlemelerde bulunuyor. Toplumsal hayattan kesitler sunan, ama bunu öne çıkardığı birkaç karakterin hikayesi çevresinde veren Hamer, böylece bazı şeyleri de gözümüze sokmadan aktarmayı başarıyor. Daha önce Eggs ve Kitchen Stories filmlerinde de olduğu gibi Hamer’in duru kadrajları; karanlık tonların hakim olduğu bir renk paleti ve filme hüzün katan soğuk İskandinav mizahıyla birleşerek hikayenin özündeki hüznü ve melankoliyi daha da arttıyor. Eğer bundan önceki Hamer filmlerini severek izlediyseniz, O Horten’i de tavsiye ederim. Kişisel yaşanmışlıklardan yola çıkılarak yapılan, son derece zarif ve dokunaklı bir film.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleIt’s a Free World
Sonraki makaleGlass Lips
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

1 YORUM

  1. Odd Horten’ı geçtiğimiz film ekiminde izleme olanağı buldum ve çok sevdim. Film ekimindeki tanıtımında filmin uygulamalı varoluş felsefesi olduğunu söyleyen çarpıcı bir yorum vardı, daha önce Bent Hammer’ın herhangi bir filmini izlememiştim. Dolayısıyla böyle iyi bir yönetmeni bu film (daha doğrusu film ekiminin ilgimi çeken yorumu sayesinde) tanımış oldum.<BR/>Filme biraz varlık felsefesi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here