Ana sayfa 1920'ler 1922 Dr. Mabuse, der Spieler

Dr. Mabuse, der Spieler

1941
0

der mabuse1933 yapımı “Le testament du Dr. Mabuse / Dr. Mabuse’un Vasiyeti” ve 1960 yapımı “Die 1000 Augen des Dr. Mabuse / Bin Gözlü Doktor Mabuse” ile birlikte bir üçlemeye dönüşecek olan “Dr. Mabuse” serisinin ilk filmi olan “Der Spieler / Kumarbaz”da Fritz Lang, sinemaseverleri tüm zamanların en korkunç sinema karakterlerinden biriyle tanıştırır: İnsanların zihinlerine hükmederek, onlara istediği her şeyi yaptırma gücüne sahip olan, şeytani doktor Mabuse!

Dr. Mabuse bu gücünü genellikle kumar masalarında kullanarak servetine servet katarken, bir yandan da sadık yardımcılarıyla birlikte türlü dalavereler çevirmekten geri kalmaz. Bu arada geceleri kumar masasında, şuursuz bir halde, inanılmaz meblağlarda paralar kaybedip, daha sonra ise neler olup bittiğine bir anlam veremeyen insanların şikayetleri üzerine, Eyalet Başsavcısı Von Wenk, olayları araştırmaya başlar… Fritz Lang’in “Büyük Kumarbaz: Çağımızın Aynası” ve “Cehennem: Çağımızın İnsanı” alt başlıklarıyla iki bölüm halinde çektiği bu dev film, korku, gerilim, macera ve fantastik öğeleri ustaca harmanlayan şaşırtıcı yapısıyla o dönem Fritz Lang için, hem ticari, hem sanatsal anlamda tam bir zafer olmuş, filmin baş kahramanı Dr. Mabuse ise, o gün bu gündür etki gücünden hiçbir şey kaybetmeyen unutulmaz bir korku figürü olarak sinema tarihindeki yerini almıştır.

Latif Güven
bob.leflambeur@mynet.com

Önceki makaleFritz Lang
Sonraki makaleMetropolis
1982 Ankara doğumlu. Sinir stres kaynağı bir mesleği olduğundan toplumsal gerçekçi filmlerle pek arası yok. Sinemayı daha çok düşler alemine yapılan büyülü kaçamaklar olarak görüyor. Bu nedenle en sevdiği yönetmen Federico Fellini olup, kendisini bulutların üzerine doğru büyülü yolculuklara çıkaran tüm filmleri tür ve yapım yılı ayırt etmeksizin bağrına basıyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here