Ana sayfa 1960'lar 1969 La Caduta Degli Dei

La Caduta Degli Dei

1725
0


Luchino Visconti, “La Caduta Degli Dei”de ön planda Alman sanayi devi Krupp ailesinden esinlenilerek yaratılmış, farklı dünya görüşlerine sahip, varlıklı Essenbeck ailesinin; arka planda ise “Reichstag Yangını”ndan, “Uzun Bıçaklar Gecesi”ne tüm tarihsel dönüm noktalarıyla Nazi rejiminin bir panoramasını sunuyor. Nazi Almanyası üzerine çekilmiş en etkileyici filmlerden biri olan “La Caduta Degli Dei” aslında ismiyle bile içeriğini özetleyen bir yapım: İlahların Çöküşü. Visconti bu filmiyle güç ve iktidar uğruna bir kenara itilen insani değerler ve bunun sonucu olarak da ödenmesi kaçınılmaz olan bedeller üzerine görkemli bir başyapıt daha armağan ediyor sinema tarihine.

Her karesiyle, artık ustalık dönemini yaşayan Visconti’nin tüm kariyer birikimini hissettiren yönetimi, en iyi orijinal senaryo dalında Oscar adaylığı da kazanan çarpıcı senaryosu ve Dirk Bogarde’ın başını çektiği ve eşsiz Charlotte Rampling’in 23 yaş güzelliğini de sinema anılarımız arasına nakşetmemizi sağlayan muhteşem oyuncu kadrosuyla Luchino Visconti filmografisinin en önemli duraklarından biridir “La Caduta Degli Dei”. Büyüklüğe oynayan tavrı ve barok anlatımı ile kimileri için biraz rahatsız edici, kimileri içinse en karşı konulmaz olanıdır.

Latif Güven
bob.leflambeur@mynet.com

Önceki makaleThe Leopard
Sonraki makaleDread
1982 Ankara doğumlu. Sinir stres kaynağı bir mesleği olduğundan toplumsal gerçekçi filmlerle pek arası yok. Sinemayı daha çok düşler alemine yapılan büyülü kaçamaklar olarak görüyor. Bu nedenle en sevdiği yönetmen Federico Fellini olup, kendisini bulutların üzerine doğru büyülü yolculuklara çıkaran tüm filmleri tür ve yapım yılı ayırt etmeksizin bağrına basıyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here