Ana sayfa Jaco Van Dormael Jaco Van Dormael Röportajı

Jaco Van Dormael Röportajı

2071
0


Sinemaya dönüşünüz birkaç yıl sürdü. Neden?

Jaco Van Dormael: İlk olarak: Hayatımı yaşadım (gülüyor). İkinci sebep de yavaş yazıyor olmam. Bir ilerleme kaydetmediğimi hissettiğim anda kendime uyacak tarzı aramaya başlarım.

Bu film (Mr. Nobody) ilk filminiz Totò the Hero’yu andırıyor.

Mr Nobody’nin yapısının Totò the Hero ile The Eighth Day’e benzediği doğru. Nemo isimli karakterin yaşayabileceği kadar çok hayatı anlatıyor. Seçim yapmak iki ihtimal arasında değildir, her ihtimalin de altında başka seçimler yatar. Bu fikir muhtemelen senaristliğin getirdiği bir düşünce tarzı. Aslında birbirlerine hiç benzemeyen bir sürü farklı versiyonunu yazmıştım. Kendi hayatlarımızda yaşamadığımız bir şeyi tecrübe etmek istedim: Öteki yolun nereye çıkacağını bilmiyoruz. Filmin de keşfettiği bu öteki yol. Başlangıçta yapmak istediğim filmde iki çözüm mümkündü. Yaptığımız da bu oldu. Seçimi sonsuza kadar uzatmak istediğimi söylemiştim: Bir seçim olası iki gelecekten değil, bir sürü tesadüf ve kelebek etkilerinden oluşur. Bir şeyi seçtiğimizde onun yerine gelmesi bizim elimizde midir yoksa kadere mi kalır? Bu dürtü nereden geliyor? Tecrübelerimizden mi, yetiştirilişimizden mi yoksa doğuştan mı? Film de bu soruları soruyor. Tüm yaşamların bir sonuca ulaşmaları asıl ilginç nokta. Filmin sonunda hepsinin bir kıymeti oluyor, hiçbiri diğerinden üstün değil.

Bu rol için neden Jared Leto’yu seçtiniz?

Çok farklı karakterleri oynamayı bilen ve değişimden gerçekten hoşlanan biri. Onun gibi başkasına hiç benzemeyen bir aktöre ihtiyacım vardı.

6 aylık çekimi kafanızda nasıl tasarladınız?

Evet, gerçekten de çok uzun değil. Haziran’dan Noel’e kadar 24 haftalık bir çekimdi. O yaşamlar için filme de böyle bir süre gerekiyordu. Her seferinde yeni bir yaşam tarzı oturtmalıydık. Her yaşam farklı bir tarzda ve kamera, renkler, dekor için farklı bir formatta çekildi. Buna rağmen şayet tarzlar arasında kesin bir tezat olsaydı ahenk bozulabilirdi.

Bir yapboz gibi mi?

Evet, aynen. Bana kalırsa seyirciler filmi izlediklerinde hangisinin gerçek hikâye hangisinin rüya olduğunu soracaklar. Her hikâye başka bir hayattaki Nemo’nun düşü ve bu Nemo da belki başka bir Nemo tarafından düşlenmiş de olabilir. Matruşkalara benziyor biraz.

Senaryonuzu neden yayınladınız?

Bir nesne tabiatı kazanmasını istedim. Bir senaryodan da pek çok ihtimal çıkarılabilir. Siz kafanızda çok farklı bir şey düşünürsünüz, ben de ihtimallerden birini çekerim. Ama her okur bunu kendi zihninde yapabilir.

Jean Michel Vlaeminck, Dimitra Bouras, Anne Feuillère
www.cinergie.be

Çeviri:
Melih Tu-men

Önceki makaleVier Minuten
Sonraki makaleSherlock Holmes
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here