Ana sayfa Haber Kusturica Drina Köprüsü’nü Beyazperdeye Taşıyor

Kusturica Drina Köprüsü’nü Beyazperdeye Taşıyor

609
0


Bir süredir sessizliğini koruyan Emir Kusturica, yeni projesi için çalışmaya başladı. İvo Andriç’e Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıran destansı kitabı Drina Köprüsü’nden uyarlanacak film için, yönetmen Visegrad’ta tarihi bir köy inşa ediyor. Yaklaşık 17 milyon dolara mal olması beklenen projede, elli taş evin yanı sıra, kilise, oteller, tiyatro, dükkânlar ve gemiler için küçük bir liman da inşa edilecek.

1961 yılında İvo Andriç’e Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıran roman, 1990’daki iç savaş sonrasında paylaşılamamış, büyük bir tartışma yaratmıştı. Farklı etnik kimliklerin yer aldığı ortak bir yapının nasıl sürdürülebileceği konusunda etkileyici bir hikâye anlatan kitabın esas karakteri, kitaba da ismini veren Drina Köprüsü’dür. Kitapta, köprünün kaderiy­le benzer kaderi olan insanların hayatı, gelenek ve görenek­leri, inançları anlatılır.

Emir Kusturica’nın kitaba ne ölçüde bağlı kalacağı bilinmese de, yönetmen projeyle ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor: “Eminim ki, eğer sağ olsaydı Andriç, Visegrad tarihinin paganizm, erken Hıristiyanlık, Osmanlı ve Avusturya-Macaristan İmparatorlukları gibi farklı dönemlerini bağlayarak süreklilik imajı yaratan bir şehri görmek isterdi.”

Kusturica’nın bahsettiği farklı dönemlerin filmde ne derece kendine yer bulacağı ya da hangisinin diğerine baskın olacağı merak uyandırsa da, yönetmenin Yeraltı (Underground, 1995) filmi gibi Drina Köprüsü’nün de büyük tartışma yaratacağı aşikâr.

Önceki makaleAltyazı’nın Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı
Sonraki makaleThe Deep Blue Sea
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here