Ana sayfa Haber 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali Başladı

48. Antalya Altın Portakal Film Festivali Başladı

712
0


48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, ”Açılış ve Onur Ödülleri Töreni” ile dün gece başladı.

Gecede Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Engin Çağlar, Halit Akçatepe, Mehmet Dinler ve dünyaca ünlü sanatçı Rustam Ibragimbekov’a Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi. Gecede, Rutkay Aziz, “Sanatta Sosyal Sorumluluk”, Suna Selen “Yıldırım Önal Anı”, “Godzilla” lakaplı sinema emekçisi Selahattin Geçgel ise “Emek” ödülü aldı.

Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Başkanı Rutkay Aziz’e ödülünü, Zuhal Olcay verdi. 1979 ve 1980 yıllarında sansür ve darbe nedeniyle yapılamayan film yarışmalarının ödüllerinin 30 yıl sonra sahiplerini bulacağını belirten Rutkay Aziz, bunun tüm dünyaya örnek olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: ”Umarım faşizm ve darbe döneminden geçen ülkelerin sinemacıları da bu örneği kendi ülkelerinde paylaşırlar. Dilerim bu ödülü hak etmişimdir. Ola ki moda deyimle ‘bir döneklik’ olursa, bu verdiğiniz ödülü özgürce geri alma hakkına sahipsiniz. Gerçek sanatçılar ülkesinin ve dünyanın gerçeklerine tanık olmakla yükümlüdür.”

Usta oyuncu Halit Akçatepe ise ödülünü Tarık Akan’dan aldı. Akan ile 40 yıldır dost olduklarını anlatan Akçatepe, 1943 yılında sinema oyuncusu olduğunu ve bugünlere geldiğini söyledi. Babasının oyuncu olmasını istemediğini, onu kırmamak için okulunu da bitirdiğini belirten Akçatepe, ancak oyunculuğu çok sevdiğini kaydetti. Akçatepe, okulu bitirip yine de oyunculuk yaptığı için babasının kendisine “okumuş serseri” dediğini anlattı.

Metin Erksan tarafından “Godzilla” lakabı takılan sinema emekçisi Selahattin Geçgel’e ödülünü Şerif Sezer verdi. Şerif Sezer, Türk sinemasının en vefakar emekçilerinin set işçileri olduğunu belirterek, “600 filme yakın filminde imzası olan Geçgel’e ödülünü vermekten onur duyuyorum” dedi.

Geçgel ise sahneye Tuncel Kurtiz’i çağırarak kendisini anlatmasını istedi. Bunun üzerine sahneye gelen Kurtiz, “En son Ömer Kavur’un Akrebin Yolculuğu’nda birlikte çalıştık. Koskoca çanı alıp tepeye çıkardı. Omuzları çöktü ama işini bırakmadı. Yeşilçam’ın bütün teknisyenleri ve set işçileri nezdinde sevgiyle kucaklıyorum. Sağolasın Godzilla” diye konuştu.

Tuncel Kurtiz’e ise ödülünü İngiliz Şarkıcı Oyuncu Yönetmen Jane Birkin verdi. Birkin, ödülü vermek için çıktığı sahnede Kurtiz’in elini öptü. Kurtiz, “Yılmaz Güney bana iki kanat taktı. ‘Umut’ ve ‘Sürü’. Ben bu iki kanatla Avrupa’da uçtum. Yılmazcığıma buradan tekrar teşekkür ediyorum. Bana hayat verdi” dedi.

Önceki makaleLeyla ile Mecnun Kaldığı Yerden Devam Ediyor
Sonraki makaleElena
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here