Ana sayfa 2010'lar 2011 Almanya – Willkommen in Deutschland

Almanya – Willkommen in Deutschland

1745
0


Almanya 1964’te bir milyonuncu “misafir işçi”yi topraklarına kabul eder. Ama Almanya’ya Hoşgeldiniz filminde anlatılan, Hüseyin Yılmaz’ın, yani bir milyon birinci işçinin öyküsüdür. Film, bir milyonuncu işçinin öyküsünü “şans” üzerinden masalsı bir anlatımla aktarmak yerine, bir milyon birinci kişinin öyküsünü anlatarak, bu kişinin seçimleri üzerinden trajikomik bir göçmen portresi sunar.

Almanya’daki Türk yönetmenlerin çektiği göçmen filmlerinden farklı olarak Almanya’ya Hoşgeldiniz filminde göçmenlik meselesi farklılıklara olduğu kadar aslında ortaklıklara da vurgu yapan bir yapıya sahip. Durum komedisi üzerinden iki kültürün farklılığı sık sık ekrana taşınsa da, film özünde Angela Merkel’in çokkültürlülüğün iflas ettiğine yönelik tezine de bir antitez niteliğindedir. Nitekim filmin finalinde Merkel’in de yer aldığı karedeki ince göndermeyle de yönetmen iktidarın söylemine karşı bireylerin aslında çokkültürlülüğü sindirme yolunda önemli mesafe katettiğini de ortaya koyar. Bu anlamda film, incelikli gözlemler üzerinden aktarılan komedi öğeleriyle yetinmeyerek, Almanya’daki durum üzerine de bir söz söylemeyi başarır. Didaktik bir anlatıma kaçmadan, farklılıkların olduğunu da yadsımadan kimlik sorununa değinen Almanya’ya Hoşgeldiniz, göçmen meselesine keyifli ama etkileyici bir bakış getirir.

Barış Saydam
bar_saydam@hotmail.com

Önceki makale2. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Belli Oldu
Sonraki makaleFilmekimi 2011 Değerlendirmesi
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here