Ana sayfa Haber Anadolu Film Festivali Başlıyor

Anadolu Film Festivali Başlıyor

731
0


Sinematek Derneği, sinema sevgisini ve ilgisini çoğaltmak amacıyla, Anadolu Film Festivali adıyla bir sinema festivali düzenlemektedir. Anadolu Film Festivali, sinemamızın kuruluş tarihi olan hafta içinde, 11 – 20/11/2011 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Bu yıl birincisi gerçekleşecek Anadolu Film Festivali içinde; kısa metraj film yarışması, uzun ve kısa metraj senaryo yarışması düzenlenmiştir. Ayrıca; uluslararası ve ulusal bağımsız uzun ve kısa metraj film gösterimleri, sinema insanlarıyla söyleşiler, sinema tekniği üzerine atölyeler, Türk film afişleri sergisi, Mesut Kara’nın “Yeşilçam Hatırası” fotoğraf sergisi, Yağmur Kalyoncu’dan “Artiz Resimleri – İmzalıdır” fotoğraf sergisi, Hülya Küpçüoğlu “Yeşilçamın Erkekleri” adıyla resim sergisi ve Sinematek Derneği’nin senaryo sergisi yer alacaktır. Eski Türk Filmleri Afiş Müzayedesi de etkinliklerimiz arasındadır.

Festivalde her yıl bir “Kardeş Ülke” sinemasına yer verilecektir. Türkiye’den Almanya’ya işçi göçlerinin başlamasının 50. yıl dönümü nedeniyle bu yıl ki “Kardeş Ülke” Almanya olarak belirlenmiş ve konuyla ilgili filmler, belgeseller gösterilecektir.

Festivalin kalbi Ankara’da atmakla birlikte, HER YERDE GÖSTERİM yapılacaktır. Edirne’den Kars’a, yurt içi ve yurtdışından festival filmlerini göstermek isteyenlerle birlikte aynı tarih ve saatte gösterim yapılacaktır. Şimdiden 60 yerle (Adana, Mardin, Denizli, Uşak, Antakya, İzmir, Muğla, Hamburg, New York, Paris… gibi büyük yerler, Tarsus, Polatlı, Bozkurt, Bolvadin… gibi büyük ilçeler) gösterim anlaşması yapılmıştır.

Gösterim yerleri belirlendikçe internet sitemizde duyurulacaktır. Ayrıca festivalimizde gösterilecek filmler online olarak internet üzerinden de takip edilebilecek ve yarışma filmleri için online oy verilebilecektir.

Altın Keçi Ödülleri
Anadolu Film Festivali, Anadolulu, Ankaralı bir oluşumdur ve logosu Ankara Keçisidir. Festival kapsamında verdiğimiz ödülün adı; “Altın Keçi Ödülleri”dir. “Altın Keçi Ödülleri”, yarışmada ödül alan kısa metraj filmlere ve senaryo yarışmalarında dereceye giren eserlere, her yıl vizyon görmüş bir sinema filmine ve bir sinema çalışanına verilir.

Anatolian Film Festivali İçinde Yer Alan Etkinlikler

Sergiler
– Hülya Küpçüoğlu “Yeşilçam’ın Erkekleri” Resim Sergisi
– Türk Film Afişleri Sergisi
– Mesut Kara İle Yeşilçam Hatırası Fotoğraf Sergisi
– “Artiz Resimleri-İmzalıdır” Fotoğraf Sergisi
– Senaryo Sergisi Ve Afiş Müzayedesi

‘Yeşilçam’ın Erkekleri’ Sergisi Anatolian Film Festivali’nde…

Hülya Küpçüoğlu’nun ‘Yeşilçam’ın Erkekleri’ adlı sergisi ‘Anatolian Film Festivali’nde Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. Sergi, 10 Kasım’da açılacak ve 10 – 16 Kasım tarihleri arasında görülebilecek.

Küpçüoğlu, son yıllarda pop sanattan etkilenerek yaptığı Yeşilçam’ın ünlü isimlerine ait portre ve film sahneleri serisine devam ediyor. Bu kez sanatçı, Yeşilçam’ın erkek figürlerini ön plana çıkartıyor. Sanatçı, farklı dönemlerde Türk sinema tarihine damga vurmuş olan isimleri, Marcel Duchamp’tan beri kullanılan ve pop sanatı da etkilediği söylenen hazır nesne kavramından yola çıkarak, vurguluyor.

Sergi bağlamında seçilen kişiler, perdede birbirinden farklı karakterleri canlandırıyorlar. Değişik televizyon kanallarında, ekranda hala filmlerini izlediğimiz bu isimlerin, bir dönem belli bir kuşağı etkisi altına aldığını ve hatta bazı filmlerin tezlere bile konu olduğunu biliniyor. Günümüzde hala eski Türk filmlerine gönderme yapılarak diziler ya da filmler yapılması, bu filmlerin, sanatın farklı dallarında farklı şekillerde karşımıza çıkması, irdelenmesi ya da sunulması, Türk sinemasında Yeşilçam’ın ve o sürecin içinde yer alan aktörler ya da aktiristlerin de bir fenomen haline geldiğini gösteriyor. Sergi bağlamında farklı filmlerden ve farklı yıllardan seçilen ve birer fenomen haline gelmiş olan figürler, sadece Yeşilçam melodramlarını değil kadın-erkek, taşra-kent ya da zengin-fakir, iyi-kötü gibi çeşitli karşıtlıkları da anımsatıyor…

Türk Filmleri Afiş Sergisi Ve Müzayede: Türk Sinemasından 97 film afişi bu yıl sergilenecek ve daha sonra müzayede yöntemiyle satılacaktır. Sergi, 10 Kasım da açılacak ve 10- 16 Kasım tarihleri arasında görülebilecektir. 20 Kasım 2011 saat 11.00 de müzayede yapılacaktır. Müzayededeki afişlerin çoğunluğu imzalıdır. Yönetmen ve/veya oyuncuları tarafından imzalanmıştır.

Mesut Kara ile Yeşilçam Hatırası Fotoğraf Sergisi: Sinema Yazarı Mesut Kara’nın yıllarca Yeşilçam’da çektiği fotoğraflardan oluşan sergi Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak.

Senaryo Sergisi: Filme alınmış eserlerin senaryoları sergilenecektir.

“Artiz Resimleri – İmzalıdır” Fotoğraf Sergisi: Yağmur Kalyoncu, ailesinin yıllarca biriktirdiği artist fotoğraflarını sergiliyor.

Not – Tüm sergilerimiz 10 – 17 Kasım 2011 tarihlerinde Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Görülebilecek.

Söyleşiler

Büyülü Fener Sineması’nda saat: 20.00 de / ücretsizdir
12 Kasım C.tesi: Selçuk Aydemir “Kısa Filmden Uzun Metraja”
13 Kasım Pazar: Thomas Balkenhol “Yurtdışında Sinema Okulları”
14 Kasım P.tesi: Selda Tan Özdemir, Barış Saydam “Göç ve Göçmen Filmleri”
15 Kasım Salı: Ahmet Boyacıoğlu “Bağımsız Sinemada Yapımcılık”
16 Kasım Çarşamba: Stacy Ballard Koç “Hoşgörüsüzlük ve Sinema”
17 Kasım Perşembe: Yrd. Doç. Cengiz Asıltürk “Türkiyede Sinema Eğitimi”

Atölyeler

DSLR Video Atölyesi: Kameralarla ilgili bildiğimiz her şeyi kökten değiştiren, kendine yeni bir sektör yaratan, fiyat/performans oranı en yüksek olan DSLR fotoğraf makinelerinin video fonksiyonları ve kullanımını içerir.

Kısa Film Çekim Teknikleri Atölyesi: Kısa film çekim teknikleri, kamera kullanımı, çekim senaryosu oluşturma ve set çalışması.

Belgesel Film Yapım Atölyesi: Belgesel film yapım teknikleri ve pratik çalışması.

Senaryo Atölyesi: Uzun metraj, kısa metraj, belgesel film, dizi film, klip, reklam filmi… senaryosunun nasıl yazılır. Biçim, karakter oluşturma, senaryo hataları gibi konular işlenmektedir.

Sinemada Işık ve Aydınlatma Atölyesi: Belgesel, kısa ve uzun metraj alanlarında ışığın kullanımı ile bilgi içerikli bir atölye çalışmasıdır.

Kurgu / Montaj atölyesi: Dijital kurgu seti, kurgu programları, geçişler, kesintisizlik, görsel dil ve kompozisyon üzerine bir atölye çalışmasıdır.

Greenbox, Bluebox Atölyesi: Gelişen tekniklerle birlikte film çekimlerinde greenbox kullanımı yaygınlaşmıştır. Bluebox ve greenbox çekimi nasıl yapılır. Kurguda nasıl düzenlenir.

Stunt / Dublörlük Atölyesi: Stunt ekibi nedir? Dövüş, kılıç, patlama gibi sahneler nasıl çekilir? Dublörler neler yapar. Uygulamalıdır. Atölye Lideri: İlker Can KARAGÜLLE
Atölye Yeri : Anka Paintball

Sinema Eleştirmenliği Atölyesi: Bir film nasıl okunur, analiz edilir. Film eleştirmenliği nedir? Atölye Eğitmeni: Selda Tan Özdemir

Sinemada Yapımcılık Atölyesi: Ömer Çalıkoğlu (İncir Reçeli, Babam ve Oğlum, Salkım Hanım’ın Taneleri filmlerinin Uygulayıcı Yapımcısı)

Önceki makaleA Nyamozo
Sonraki makaleTemel Reis de Sinemaya Uyarlanıyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here