Ana sayfa Haber Goethe Institüsü’nden Harun Farocki Programı

Goethe Institüsü’nden Harun Farocki Programı

823
0


Goethe Institüsü 16 ve 17 Aralık 2011 tarihleri arasında Harun Farocki’nin filmlerinden bir seçki sunuyor. Seçkide Farocki’nin Söndürülemeyen Ateş, Görüldüğü Gibi, Dünyanın Görüntüsü ve Savaşın Yazısı, İşçiler Fabrikadan Çıkarken, Cezaevi Görüntüleri, Hedef Tanıma ve Takip, Risksiz Olmaz filmleri gösterilecek.

Harun Farocki
Harun Farocki 1944 yılında Çekoslavakya’nın o sırada Almanlar tarafından işgal edilmiş bölgesinde Nový Jicin şehrinde doğdu. 1966-1968 yılları arasında Batı-Berlin’de Alman Sinema ve Televizyon Akademisi’ne devam etti. 1966 yılında Ursula Lefkes ile evlendi. 1968 yılında kızları Annabel Lee ve Larissa Lu doğdular. 1974-1984 yılları arasında Münih’de Filmkritik adlı dergide yazar ve redaktör olarak çalıştı.

1998-1999 yılında Kaja Silverman ile beraber New York ve Berlin’de Speaking about Godard’ı çekti. 1993-1999 yılları arasında University of California Berkeley’de konuk öğretim üyeliği yaptı. 2001 yılında Antje Ehmann ile evlendi. 1966 yılından itibaren sinema ve televizyon için çocuk programları, belgesel filmler, anlatı filmleri ve öykü filmleri olmak üzere 100’ün üzerinde yapıt gerçekleştirdi. 1996 yılından beri birçok çalışması müze ve galerilerde tek başına veya karma sergiler kapsamında sergilendi.

2007 yılında Deep Play ile documenta 12’ye katıldı 2004 yılından itibaren Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde önce konuk profesör, 2006 yılından itibaren ise kadrolu profesör olarak çalışıyor.

16.12.2010
15.00 Söndürülemeyen Ateş
15.30 Görüldüğü Gibi
17.00 Dünyanın Görüntüsü ve Savaşın Yazısı

17.12.2010
15.00 İşçiler Fabrikadan Çıkarken
16.00 Cezaevi Görüntüleri
17.00 Hedef Tanıma ve Takip
18.00 Risksiz Olmaz

Önceki makaleTomboy
Sonraki makaleMichel Hazanavicius Röportajı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here