Ana sayfa Haber İtalya’nın Oscarları Sahiplerini Buldu

İtalya’nın Oscarları Sahiplerini Buldu

762
0
İtalyan sinemasının ”Oscar”ı olarak kabul edilen “David di Donatello” ödüllerinin bu yılki kazananları belli oldu. Ödül törenine “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” dahil olmak üzere 5 dalda ödül kazanan Paolo ve Vittorio Taviani Kardeşler’in son filmi Sezar Ölmeli (Cesare Deve Morire) damgasını vurdu. Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” ödülüne de layık görülen film ayrıca; “En İyi Prodüktör”, “En İyi Montaj”, “En İyi Canlı Ses Kayıt” ödüllerini de kazandı. Sezar Ölmeli ülkemizde geçtiğimiz ay İstanbul Film Festivali’nde gösterilmişti.
Gecenin bol ödüllü bir diğer filmi, ünlü ABD’li aktör Sean Penn’in başrolünde oynadığı, yönetmenliğini Paolo Sorrentino’nun üstlendiği Olmak İstediğim Yer (This Must be the Place) idi. Film, “En İyi Senaryo”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Müzisyen”, “En İyi Müzik”, “En İyi Makyaj” ve “En İyi Saç” ödüllerini kazandı. Festival takipçilerinin Filmekimi’nden hatırlayacağı filmin ülkemizdeki vizyon tarihi 25 Mayıs 2012 olarak belirlendi.
Diğer ödüllerin listesi şöyle:

En İyi Kadın Oyuncu:
Zhoa Tao (Io sono li)
En İyi Erkek Oyuncu: 
Michel Piccoli (Habemus Papam)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: 
Michela Cescon (Romanzo di Uno Strage)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: 
Pierfrancesco Favino (Romanzo di Uno Strage)
En İyi Çıkış Yapan Yönetmen: Francesco Bruni (Scialla)
En İyi Sahneleme: Paolo Bizzari (Habemus Papam)
En İyi Kostüm: Nina Terli Taviani (Habemus Papam)
En İyi Görsel Efekt: Stefano Marinoni, Paola Trisoglio (Romanzo di Uno Strage)
En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü: Tahrir Liberation Square
En İyi Kısa Metraj Belgesel Ödülü: Dall’ammazzare il maaile
En İyi Avrupa Birliği Filmi: Quasi Amici (Intouchables)
En İyi Yabancı Film: Bir Ayrılık
David di Donatello Gençlik Ödülü: Scialla
Kariyer Ödülü: Liliana Cavani
”En İyi Yönetmen”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Şarkı”, “En İyi Müzik”, “En İyi Makyaj”, “En İyi Saç” ve “En İyi Kostüm” olmak üzere 8 dalda aday olan Türk yönetmen Ferzan Özpetek’in Şahane Misafir (Magnifica Presenza) filmine ise ödül çıkmadı.
Önceki makaleChristian Petzold Röportajı
Sonraki makaleDünyanın Belgeseli İstanbul’a Geliyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here