Ana sayfa Haber Altyazı’nın Aralık Sayısı Çıktı

Altyazı’nın Aralık Sayısı Çıktı

760
0


Emin Alper, aldığı sayısız ödülün ardından son olarak Asya Pasifik Film Ödülleri’nde ‘En İyi Film’ seçilen ilk uzun metrajı Tepenin Ardı’nı Altyazı’ya anlatıyor. Aralık sayısının kapağında da yer alan filmi politik bir alegori olarak inceleyen bir eleştiri yazısı da dergi sayfalarında okunabilir.
Hobbit: Beklenmedik Yolculuk
Peter Jackson dokuz yıl sonra bir kez daha Orta Dünya’ya dönüyor ve Yüzüklerin Efendisi mitinin nasıl doğduğunu anlatan Hobbit üçlemesini başlatıyor. Altyazı, yeni seriyi beklerken okurlarını Elfler, Cüceler, Goblinler ve Orklar ile ilgili bir hafıza tazeleme turuna çıkarıyor.
Açlığa Doymak ve Simurg
Altyazı’da Zübeyr Şaşmaz’ın yönettiği Açlığa Doymak ve Ruhi Karadağ imzalı Simurg, açlık grevleri gibi hassas bir konuya getirdikleri farklı bakış açıları üzerinden karşılaştırılıyor. Dergide ayrıca Zübeyr Şaşmaz ile Açlığa Doymak üzerine yapılmış bir söyleşi de okunabilir.
Operasyon: Argo
Oscar yarışının öne çıkan filmlerinden Ben Affleck imzalı Operasyon: Argo, gerçek bir hikâyeden yola çıkmakla birlikte, tarihî gerçekleri manipüle eden yaklaşımıyla dikkat çekiyor.
18. Gezici Festival
Bu yıl Ankara ve Sinop’a uğrayacak olan Gezici Festival’in programında öne çıkan filmlere dair detaylar ve Tuncel Kurtiz’in oluşturduğu seçkide öne çıkan Elio Petri imzalı Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş İçin Soruşturma üzerine bir inceleme yazısı, Altyazı’nın Aralık sayısında.
Dergide ayrıca;
Joe Wright: Edebiyat uyarlamalarının İngiliz ustası
Melikşah Altuntaş: Genç yönetmenle korku filmi Görünmeyenler üzerine
F Tipi Film: Grup Yorum, tecridi konu alan çok yönetmenli projeyi anlatıyor
Roma Film Festivali: Larry Clark, Mike Figgis, Victor Erice gibi ustaların son filmleri
Gary Hustwit ile sinema ve tasarım üzerine söyleşi
Devre Dışı’nda bu ay: Endüstriyel manzaraların belgeselcisi James Benning
Bu sayıdaki eleştiriler
The Master
Frankenweenie
Görünmeyenler
Katil Joe (Killer Joe)
Önceki makale4. Hangi İnsan Hakları Festivali Başlıyor
Sonraki makaleMemlekette Demokrasi Var
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here