Ana sayfa Haber Yeni Film Dergisi’nin 28. Sayısı Çıktı

Yeni Film Dergisi’nin 28. Sayısı Çıktı

775
0


Bu sayıda, babalar ve çocukların ilişkisi üzerinden ülkemiz yakın tarihine ve bugününe odaklanan; yaşanılan yıkımların bireyler üzerindeki ağırlığını gösteren ve her şeye rağmen bir şeyleri umut ediyor olmamızı sağlayan üç film Babamın Sesi, Ana Dilim Nerede ve Ben Uçtum Sen Kaldın filmleri hem bir arada hem de yönetmenleriyle değerlendiriliyor. Geçen sayıda Zeynel Doğan söyleşisinin ardından bu sayıda Veli Kahraman ve Mizgin Müjde Arslan’la söyleşiler yer alıyor.
Yeşim Ustaoğlu’nun taşralaşan memlekete ve günümüz genç kuşağına baktığı Araf filmi üzerine yazılar ve beraberinde yönetmenle yapılmış bir söyleşi de yer alıyor. Pelin Esmer’in son filmi Gözetleme Kulesi de bu sayıda ele alınan filmlerden. Bahman Gobadi’nin sürgün olarak yaşadığı Türkiye’de çektiği Gergedan Mevsimi, sürgünün ruh halinin ağırlığını üzerinde taşıyan bir film diğer yandan İstanbul’a bir doğulunun bakışını içeriyor. Gergedan Mevsimi’nin eleştirisinin yanı sıra ustalar ve son filmleri de bu sayıda yer verilenlerden: Haneke’den Aşk ve Ken Loach’tan Meleklerin Payı ve Szabo’dan Kapı filmleri. Elena ve The Master da incelenen diğer filmler. Güncel politik, sosyal gelişmelerin izleri Fransız sinemasından örneklerde takip ediliyor. Özelde sanat, genelde sinema üzerine üç farklı yazı ile değerlendirmelerde bulunuluyor. Ticari sinema örneklerinden Evim Sensin, Çanakkale Çocukları ile Batman ve Asteriks de bu sayının filmleri arasında yer aldı.
Metin Erksan’ı Susuz Yaz ile Sevmek Zamanı filmleri ile anıyoruz. Yeni Romanya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Cristian Mungiu ile son filmi Tepelerin Ardında dahil olmak üzere yaptığımız söyleşiyle beraber yönetmenin sineması üzerine kapsamlı bir yazıyı da yine bu sayıda bulabilirsiniz.
Bu yıl birincisi düzenlenen Uluslararası Amed Film Festivali ve yeniden yollara düşen Gezici Film Festivali üzerine değerlendirmelere de ayrıca yer verildi.
Önceki makaleModern Zamanlar’ın 29. Sayısı Çıktı
Sonraki makaleAltyazı’nın Yeni Sayısı Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here