Ana sayfa Haber The Spirit of 45′

The Spirit of 45′

1019
0

Berlin Film Festivali’nde gösterilen Ken Loach’un çektiği The Spirit of 45’ (45 Ruhu)isimli belgesel, 32. İstanbul Film Festivali’nin programına dâhil edildi.
Yönetmen, belgeselde dönemin İngiltere’sinde yaşanan sorunları kendi özgürlükçü üslubuyla anlatarak, eleştiri oklarını kapitalizmin vahşiliğine yöneltiyor. Aralarında eski bakanlar, ekonomistler, uzmanlar ve dönemin tanıkların da bulunduğu onlarca kişinin söyleyişiler, gerçek görüntüler ve yaşananları gerçek bir dille anlattığı filmde, yönetmen Loach 60 yıllık İngiltere’nin işçi sınıfı sorunlarını, hükümetin özelleştirme, sağlık ve eğitim politikalarını derinlemesine irdeliyor. Arşiv görüntülerin de kullanıldığı filmde, özelikle 1945 yılında, savaşta zarar görmüş ülkenin insanları yoksulluğun pençesindeki yaşama ışık tutuyor. 

“94 dakikalık belgesel çeşitli arşiv çekimleriyle zenginleştirilmiş; yönetmen seyircilere savaşı ve sonrasını, özellikle siyah beyaz görüntülerle birebir yaşatıyor. Dönem politikacılarının konuşmaları, insanların ideallerine sıkıca sarılmaları görülmeye değer.” (Murat Türker – Bianet)
Önceki makale11. Filmmor Kadın Filmleri Festivali Başlıyor
Sonraki makaleXavier Dolan Röportajı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here