Ana sayfa Haber Documentarist 6. İstanbul Belgesel Günleri Başlıyor

Documentarist 6. İstanbul Belgesel Günleri Başlıyor

915
0


Documentarist 6. İstanbul Belgesel Günleri, Hollanda Başkonsolosluğu, Brezilya Başkonsolosluğu, SALT, Akbank Sanat, İstanbul Fransız Enstitüsü, Yunanistan Başkonsolosluğu, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü’nün desteğiyle, 1-6 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek.
Uluslararası programı davet usulüyle oluşturulan festivale, bu yıl Türkiye’den başvuran 110’u aşkın filmden 25’i seçilirken, bunların arasından genç yönetmenlerin elinden çıkan 17 film, Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’ne aday olacak.
Festivale İsviçre’den katılan Ufuk Emiroğlu’nun ilk filmi Babam, Devrim ve Ben (Mon Pêre, la Rêvolution et Moi)’in dünya prömiyeri Documentarist’te yapılacak.
Documentarist 2013 Türkiye Panorama seçkisinde yer alan yönetmenler ve filmleri şöyle:
“Ot (Was)-Caner Canerik, Demir Uçurtma-Sedat Aygün, Mustafa’nın Yaşam Zinciri-Doğu Akıncı, Sadık-Cantekin Cantez ve Burcu Ayşe Esenç, İşkenceyi Gördük-Cenk Örtülü ve Zeynel Koç, Fecîra-Piran Baydemir, Yok Anasının Soyadı-Hande Çayır, Kıymet-Canan Turan, Küpeli-Çetin Baskın ve Metin Akdemir, Gecekondu Mahallesi-Emrah Kılıç, Garod-Onur Güray ve Burcu Yıldız, Meğer-Uğur Egemen İres, Yolun Başında-Somnur Vardar, Şantiye Beyoğlu-Meral Candan, Benim Çocuğum-Can Candan, Asê-Ercan Orhan, Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar-Akile Nazlı Kaya, Babam, Devrim ve Ben (Mon Pêre, la Rêvolution et moi)-Ufuk Emiroğlu, Köprü-Soner Sert, Bay Siebzehnrübl (Her Siebzehnrübl)-Tuna Kaptan, Annemin Pususlası (Qiblenameya Dêya Min)-Hatice Kamer, Misafir-Haydar Demirtaş, Bûka Baranê-Dilek Gökçin, Tek Başına Dans (Alleine Tanzen)-Biene Pilavci, Gurbet Pastası-Ayşe Funda Aras”
Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nin gösterim ve etkinlikleri, Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, SALT Beyoğlu, Sismanoglio Megaro, Dutch Chapel ve Romanya Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Önceki makaleFrançois Ozon Röportajı
Sonraki makaleÇoğunluk
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here