Ana sayfa Haber 66. Cannes Film Festivali Başlıyor

66. Cannes Film Festivali Başlıyor

921
0


Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinden 66. Cannes Film Festivali, Avustralyalı yönetmen Baz Luhrmann’ın çektiği ve Leonardo di Caprio’nun başrolde oynadığı The Great Gatsby isimli filmin gösterimiyle Çarşamba günü başlayacak. Festival, 26 Mayıs’ta sona erecek.
Bu yılki festivalde Türkiye’den bir film yarışmıyor. Ancak yönetmen Semih Kaplanoğlu, kısa metrajlı filmler yarışmasında jüride yer alacak.
Amerikalı yönetmen ve yapımcı Steven Spielberg’in başkanlığını yapacağı Altın Palmiye Ödül Jürisi’nde ise şu isimler yer alıyor: Hintli oyuncu Vidya Balan, Japon yapımcı Naomi Kawase, Avustralyalı oyuncu Nicole Kidman, Fransız yönetmen ve oyuncu Daniel Auteuil, İngiliz yönetmen Lynne Ramsay, yönetmen Ang Lee, Rumen yönetmen ve yapımcı Cristian Mungiu, Avusturyalı aktör Christopher Waltz.
Bu yıl Altın Palmiye için yarışacak filmler ise şöyle:
Valeria Bruni Tedeschi / Un château en Italie
Ethan Coen, Joel Coen / Inside Llewyn Davis
Arnaud Despallieres / Michael Kohlhaas
Arnaud Desplechin / Jimmy P.
Amat Escalante / Heli
Asghar Farhadi / Le Passé
James Gray / The Immigrant
Mahamat-Saleh Haroun / Grisgris
Jia Zhangke / Tian Zhu Ding
Hirokazu Koreeda / Soshite Chichi Ni Naru
Abdellatif Kechiche / La Vie d’Adele
Takashi Miike / Wara No Tate
François Ozon / Jeune et Jolie
Alexander Payne / Nebraska
Roman Polanski / La Vénus À La Fourrure
Steven Soderbergh / Behind the Candelabra
Paulo Sorrentino / La Grande Bellezza
Alex Van Warmerdam / Borgman
Nicholas Winding Refn / Only God Forgives
Jim Jarmusch / Only Lovers Left Alive

Önceki makaleAvrupa Filmleri Karadeniz’de
Sonraki makaleSally Potter Röportajı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here