Ana sayfa Haber Documentarist Kapanışını Gezi’de Yaptı

Documentarist Kapanışını Gezi’de Yaptı

626
0

Bu yıl dokuz güne yayılan Documentarist 6. İstanbul Belgesel Günleri, kapanış ve ödül törenini dün akşam (9 Haziran Pazar) Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirdi.
Bine yakın kişinin izlediği kapanış töreninde Johan vander Keuken Yeni Yetenek Ödülü sahiplerine verildi. Ödülün bu yılki kazananı İsviçre’de yaşayan Ufuk Emiroğlu’nun ilk filmi Babam, Devrim ve Ben (Mon pére, révolution et moti) olurken; Ercan Kesal, Alin Taşçıyan, Bülent Öztürk, Defne Karaosmanoğlu ve Jeroen Gankema’dan oluşan jüri Doğu Akıncı’nın Mustafa’nın Yaşam Zinciriadlı belgeseline Özel Mansiyon Ödülü verdi.

Ufuk Emiroğlu, ödülünü alırken “Otuz yıldır ülkesine dönemeyen babamın şu anda burada olmasını çok isterdim” dedi. Yönetmene ayrıca festival ekibi tarafından gaz maskesi hediye edildi. Mansiyon Ödülü’nü yönetmen adına alan Emrah Mokan ise, “Bu akşam sadece bu ödül töreni için değil, direnişe katılmak üzere buradayız” diye konuştu.
Önceki makale68 Mayıs’ında Cannes Film Festivali
Sonraki makaleSekans 8 Çıktı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here