Ana sayfa Haber Ankara’da Sinebellek Başlıyor

Ankara’da Sinebellek Başlıyor

816
0

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından bu yıl 25. si düzenlenecek olan Ankara Uluslararası Film Festivali 5-15 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ancak, 25. Yıla özel olarak Festival film gösterimleri Şubat ayından itibaren SineBellek film gösterimleriyle başlıyor.

Bu yıl Festivalin teması bellek/belleksizleşme/belleksizleşmeye direnme.

SineBellek için festivalin sadık seyircilerinin ve festival yapanların belleğine dayanarak, geçmiş festivallerde gösterilmiş olan en sevilen filmlerden bir seçki oluşturuldu. Bu seçkiye, hep görmek istenilen filmler de ekledi ve mükemmel bir program oluştu. Böylelikle SineBellek ile bir anlamda festivalin “anılarını” seyircilerle paylaşılmış oluyor.

SineBellek’te her hafta, bir film ikişer kez, Salı ve Perşembe akşamları olmak üzere Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda saat 19:00’da sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

SineBellek gösterimlerinin en önemli özelliği ise, gösterimler sonrası akademisyenler, sinema eleştirmenleri, yönetmenler tarafından izleyicilere yapılacak “film okumaları” olacak.

Gösterimler 4 Şubat 2014 tarihinde başlayacak ve 2014 Mayıs ayının sonuna kadar sürecek, 25. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin 5-15 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmesinin ardından devam edecek.

SineBellek Şubat 2014 programı:

Berlin Üzerinde Gökyüzü (Der Himmel über Berlin)
Wim Wenders, 1987 Almanya
4 Şubat 2014 Salı  – 6 Şubat 2014 Perşembe, 19:00
Okuyucu: Prof. Dr. Seçil Büker
Oyunun Kuralı (La Règle du Jeu)
Jean Renoir, 1939  Fransa
11Şubat 2014 Salı -13 Şubat 2014 Perşembe, 19:00
Okuyucu: Prof. Dr. Oğuz Onaran
Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor (Loong Boonmee Raleuk Chat)
Apichatpong Weerasethakul, 2010 Tayland
18 Şubat 2014 Salı – 20 Şubat 2014 Perşembe, 19:00
Okuyucu: Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz
Roma Açık Şehir (Roma, Città Aperta)
Roberto Rossellini, 1945  İtalya
25 Şubat 2014 Salı – 27 Şubat 2014 Perşembe, 19:00
Okuyucu: Doç. Dr. Ahmet Gürata

Önceki makale46. SİYAD Ödülleri Verildi
Sonraki makaleBülent Oran Paneli Düzenleniyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here