Ana sayfa Haber 33. İstanbul Film Festivali’nde Salı Günü

33. İstanbul Film Festivali’nde Salı Günü

862
0

Suriyeli mültecilerin sorunlarına mercek tutmak amacıyla düzenlenen bu söyleşi; büyükşehirlerde ucuz emek olarak görülen eğitim, sağlık ve iş güvencesinden mahrum ve kötü barınma koşullarında yaşamaya mecbur bırakılan mültecilerin koşullarını temel insan hakları boyutunda ele alıp Türkiye’nin mültecilere dönük politikalarını ve ülkelerinden uzakta bir yaşamı kültür sanat yoluyla nasıl yeniden kurmaya çalıştıklarının hikâyesi konuşulacak. Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Hakan Ataman, yönetmen Ahmet Yurtkul ve Suriyeli yazar Yasin El Haj Saleh‘in katılacağı panel Hamisch– İstanbul Suriye Kültür Evi temsilcilerinden Şenay Özden’in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Akbank Sanat’ta saat 15.00’de gerçekleştirilecek söyleşi için yer kuponları saat 10.00’dan itibaren Akbank Sanat’tan alınabilir.
GÖRÜNTÜ YÖNETMENLERİ BULUŞMASI
Türkiye–Polonya Diplomatik İlişkilerinin 600. Yıldönümü Kutlamaları çerçevesinde, iki ülkeden ödüllü görüntü yönetmenleri Köprüde Buluşmalar etkinlikleri kapsamında buluşuyor. Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde gösterilecek siyah-beyaz Papusza / Taş Bebek filmiyle Manaki Kardeşler Film Festivali’nde En İyi Görüntü ödülünü alan görüntü yönetmeni Wojciech Staron ve Türkiye’den ödüllü görüntü yönetmeni Emre Erkmen, deneyimlerini sinemacılar ve sinemaseverlerle paylaşacak. Söyleşi Akbank Sanat’ta saat 10.30’da başlayacak. Taş Bebek filmi ise Atlas Sineması’nda saat 16.00’da görülebilir.
SİNEMA YOLUYLA BİR MİLLET YARATMAK
Birinci Dünya Savaşının 100. yıldönümü için hazırlanan özel bölüm kapsamında, sinema yazarı Rüdiger Suchsland‘ın yönettiği belgesel Caligari, Korku Sinemaya Geldiğinde ve Alman sinemasının başyapıtlarından Bir Pazar Günü‘nün ikili gösterimine paralel olarak Suchsland‘ın konuşmacı olarak yer alacağı bir panel düzenlenecek. Belgeselinde I. Dünya Savaşı ertesindeki Almanya’yı, Weimar Cumhuriyeti’ni, o yılların dışavurumcu filmleri üzerinden analiz eden Suchsland, sunumunda bir kültürel araç olarak sinemanın o dönemdeki işlevinden, denk düştüğü kolektif ruh halinden ve toplumla sinemanın birbirini karşılıklı nasıl etkilediğinden bahsedecek. Sinema yazarı Engin Ertan‘ın moderatörlüğünde İstanbul Modern’de saat 17.00’degerçekleştirilecek söyleşinin öncesinde saat 16.00’da Caligari, Korku Sinemaya Geldiğinde filminin gösterimi yapılacak.
FİL’M HAFIZASI’YLA KISA FİLM GECESİ
Fil’m Hafızası işbirliğiyle gerçekleşecek olan Kısa Film Gecesi’ne davetlisiniz! Festivalin yerli ve yabancı konukları, yönetmenler, kısacası sinema sektörünün önemli isimlerinin bir araya geleceği, Hisar Kısa Film Seçkisi’nde yer alan kurmaca filmlerin gösteriminin yapılacağı ve katılımcıları eğlendiren klasikleşmiş Fil’m Hafızası ödüllü yarışmalarının olacağı gecede sınırlı sayıda bilet satışı yapılacak ve gösterimler 21.00’de Salon İKSV’de başlayacak.

Önceki makale33. İstanbul Film Festivali’nde Cumartesi Programı
Sonraki makaleCamille Claudel, 1915
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here