Ana sayfa Haber Kış Uykusu’nun Basındaki Yansımaları

Kış Uykusu’nun Basındaki Yansımaları

717
0

Nuri Bilge Ceylan bir kez daha Cannes Film Festivali’nde dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri olduğunu kanıtlıyor. Son filmi Kış Uykusu süresinin uzunluğuna rağmen, gösterildikten sonra festivaldeki bütün dengeleri bozmuş görünüyor. Şimdiden sinema eleştirmenlerinin listesinde ilk sıralara çıkmış görünüyor. Bunun bir örneği olarak da, festivalin ilk ödülleri olan FIPRESCI’lere uzandı. Yarışma bölümündeki filmler arasında sinema eleştirmenlerinin tercihi Kış Uykusu’ndan yana oldu.
Bizler de sinema eleştirmenlerinin filmle ilgili yorumlarını aktaralım istedik.
Derek Malcolm (Evening Standart, İngiltere): “Bence seyirciye en yakın filmi! Eski oyuncu, yeni otel işletmecisinin (Bilginer) etrafındaki bol karakterli ve konuşmalı üslubu ve sinemada hayli uzun gelebilecek süresine rağmen Ceylan ustalığını konuşturmuş. Çekov misali sıradan günlük meseleleri üzerinden insanın özünü ortaya çıkarıyor.”

Justin Cheng (Variety, ABD): İnsan zaafları üzerine çok katmanlı bir inceleme, görkemli bir film!

Deborah Young (Hollywood Reporter, ABD): İnanılmaz bir yapıt! Çehov uzun bir film çekseydi böyle bir şey olurdu!

Michel Ciment (Positif, Fransa): Başyapıt! Bergman’dan beri böylesini görmemiştik!

Thierry Fremaux (festivalin baş sanat danışmanı, filmlerin seçicisi):  Bu yılki basın toplantısında şöyle dedi: ‘Bir Türk kışında üç saat 16 dakika geçirmek nasıl bir şeydir?’. Ve yanıtını kendisi verdi: ‘Harika bir film keşfetmektir’.
Önceki makale67. Cannes Film Festivali Programı
Sonraki makaleFilmini Çek Festivale Katıl
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here