Ana sayfa Haber Annemin Şarkısı’nın Prömiyeri Yapıldı

Annemin Şarkısı’nın Prömiyeri Yapıldı

998
0

Erol Mintaş’ın ilk uzun metraj filmi Annemin Şarkısı (Klama Dayîka Min)’nın dünya prömiyeri 20 Ağustos Çarşamba akşamı 20. Saraybosna Film Festivali’nde yapıldı. Uluslararası Yarışma bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştiren filmin gösterimine ilgi yoğundu. Galaya filmin yönetmeni Erol Mintaş ile beraber oyuncuları Feyyaz Duman,  Zübeyde Ronahi, Aziz Çapkurt ve film ekibi katıldı. Özellikle filmde anne rolünü oynayan 70 yaşındaki Zübeyde Ronahi oyunculuğu ile büyük övgü topladı ve seyircilerden yoğun alkış aldı.

Jüri başkanlığını usta yönetmen Bela Tarr’ın yaptığı, ayrıca jürisinde ünlü Amerikalı oyuncu Melissa Leo ve Tate Modern’in direktörü Chris Dercon gibi önemli isimlerin yer aldığı Uluslararası Yarışma bölümünün ödülleri 23 Ağustos Cumartesi akşamı açıklanacak. 

Zorunlu göçten sonra Tarlabaşı kentsel dönüşüm projesiyle beraber ikinci bir göçe zorlanan, 
hafızalarındaki şarkının peşine düşmüş bir anne ile oğlunun samimi hikayesinin anlatıldığı filmin çekimleri 2013 sonbaharında İstanbul ve Doğubeyazıt’ta gerçekleştirildi. Filmin başrollerinde Feyyaz Duman,  Zübeyde Ronahi ve Nesrin Cavadzade yer alırken onlara Aziz Çapkurt, Ferit Kaya, Mehmet Ünal ve Cüneyt Yalaz eşlik ediyor.

Türkiye-Fransa-Almanya ortak yapımı Annemin Şarkısı’nın görüntü yönetmenliğini George Chiper-Lillemarkyaparken, filmin sanat yönetmenliğini İsmail Durmaz üstleniyor. Alexandru Radu’nun kurgusunu yaptığı filmin özgün müzikleri Başar Ünder’e ait.

Fransa’da CNC Cinema du Monde fonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden destek alanAnnemin Şarkısı, yapım aşamasındayken, İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar Atölyesi kapsamında 1000 Volt Post Prodüksiyonu Ödülü ve Başka Sinema Dağıtım Ödülü’nü de kazanmıştı. Film henüz senaryo aşamasındayken Notos Dergisi tarafından verilen Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo Ödülleri’nde 1.liğe layık görüldü.

Önceki makaleAkira Kurosawa
Sonraki makaleDans La Maison
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here