Ana sayfa 2010'lar 2013 Septimo

Septimo

1857
0

 

 

Son yıllarda yükselişe geçen İspanya Sineması bu sefer Septimoile karşımızda. Başrollerinde Mar adentro, El orfanato ve Los ojos de Julia filmlerinin başrollerinden tanıdığımız güzel aktrist Belén Rueda ve Arjantinli aktör Ricardo Darin yer alıyor. Bu iki ismin oyuncu kadrosunda yer alması bile filmi izlemek için ikna edici bir etken olsa gerek. “Gerilim-Gizem” türündeki Septimo 2013’te ülkesinde vizyona girmesine rağmen henüz ülkemize giriş yapmış değil.

Konuyu biraz özetlersek;
Evliliklerini sona erdirmek üzere olan çiftin iki çocukları vardır. Avukat olan babaları haftada bir gün çocukları okula bırakmaktadır. Mesleğinden dolayı İspanya’dan Arjantin’e taşınmışlardır ve bu durumdan anneleri Delia pek memnun değildir. Bir an önce boşanma işlemlerini halledip ülkesi İspanya’ya çocuklarıyla beraber dönmek istemektedir. Avukat baba, Sebastian çocukları almak için eve gittiği gün çok önemli bir de duruşması vardır. Ayrıca cep telefonuna başka bir olaydan dolayı tehdit mesajı alan Sebastian çocukları okula götürmek üzere evden ayrılırken çocuklar kaybolur. Sebastian çocuklarını bulmaya çalışırken bu gizemli olayı çözmeye çalışmaktadır. Şüphe ve tahmin dolu dakikalar başlamıştır.

Senaryosunun gerektirdiği gibi basit bir kurgu söz konusu. Sinema filminden öte televizyon filmini andırır türden Septimo. Çekimlerinin çoğu apartman içinde yapılmasından dolayı tek mekan çekim olarak adlandırabiliriz. Senaryoda yer yer boşluklar göze çarpıyor. Olaya direk girilmesi, öncesinden baba figürünün derinliğine yer verilmemesi kendini eksiklik olarak hissettiriyor. Film boyunca aceleci bir kurgu hakim. Her ne olursa olsun türünün gizem olmasından dolayı finalini doğal olarak merak içinde bekliyorsunuz. Çok fazla uzatmadan ideal sürede filmi sıkıştırmışlar.Film, karakterlerin hemen hemen hepsinden şüphelenmemize yol açan, arada dipnotlarla bu şüpheyi çoğaltan kurgusuyla izlerken sıkmayan cinsten. Finalde ufak da olsa sürpriz sonla bitmesi filmi biraz olsun kurtarıyor.

Senaryosu maalesef biraz yavan olmuş diyebilirim. Tek olay var; çocukları bulmak… Bazı şüphelenmeler ise hemen su yüzüne çıkmış. Gizemi daha uzun süre ekrana yansıtabilirlerdi. Neyse ki daldan dala atlanılmış olsa da diğer alternatiflere geçilerek bu sorun gölgede kalmış. Oysa duruşmasına yer verilseydi, bu kaçırılma olayı yüzünden hayatında bazı değişikliklere yol açan etkileşimler gibi daha yaygın konulara yer verilseydi eminim çok daha iyi bir film izleyebilirdik.

Beklentinin altında kalan orta karar film olan Septimo, yine de oyuncuları ve sıkmayan tavrıyla izlenilebilir bir film. Her iki başrol oyuncusunun da ülke sınırlarına çıkamaması üzücü olsa gerek. Gerçekten takdir edilecek oyunculukları var. İspanyol filmlerini evirip çevirip tekrar çeken Hollywood ileride Septimo‘nun türevlerini de karşımıza çıkarabilir. Biraz korku biraz daha gerilim ile farklı bir Septimo hiç de fena olmaz açıkçası.

Eren Şimşek
erensim189@hotmail.com
 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here