Ana sayfa Haber Yeni Çıkan Kitaplar: Karanlıkta Işığı Yakalamak

Yeni Çıkan Kitaplar: Karanlıkta Işığı Yakalamak

1285
0

ahmet-uluçayKüre Yayınları Ahmet Uluçay kitaplığını genişletmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Ayşe Pay’ın yayına hazırladığı Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filminin senaryosu ve Küller ve Kemikler kitaplarından sonra şimdi de Barış Saydam’ın editörlüğünde Karanlıkta Işığı Yakalamak ismini taşıyan Ahmet Uluçay derlemesi yayınlandı.

Altı bölümden oluşan derlemede, Ahmet Uluçay’ın sinema üzerine yazdığı yazılar, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filminin çekim öyküsü, yönetmenle yapılan söyleşiler, filmleri üzerine yazılan makaleler ve Uluçay’ın vefatından sonra kaleme alınan yazılar yer alıyor. Son bölümde de yönetmenin filmleri üzerine yazılan yazılar ve söyleşilerden oluşan bir bibliyografya bölümü bulunuyor.

Kitabın önsözünde Barış Saydam kitabı şu şekilde ifade ediyor:“Uluçay’ın filmleri kurmacadır, kurgusaldır; ancak filmlerde kurulan kurmaca dünya bir yanıyla da yaşamın içindeki gerçek değerleri, kaybolan masumiyet anlarını ortaya çıkarır. Uluçay’ın çekimlerinde çeşitli nesnelerle anılarda kristalize edilmiş anlar yeniden canlanır. Kurmacanın –mış gibi düzeneği, tersine doğru bir etki uyandırır. Yaratılan kurmaca evren, kişisel gerçekliğin hasıraltı edilen, yetişkinliğe geçişte terk edilen, unutulmaya bırakılmış anılarını zihinde yeniden canlandırarak, kişinin kendi geçmişiyle iletişime geçmesine aracılık yapar. Kurmaca dünyanın kişiyi dönüştürücü, yüzleştirici ve sağaltıcı bir gücü vardır. Bu düzenek Uluçay’ın çocukluğundan, el değmemiş anılarından ve yaşamla kurduğu masum ilişkiden beslenir.

Uluçay üzerine bir derleme hazırlarken, bizim de öncelikli düşüncemiz metinlerde onun sinemayla, anılarıyla ve hayatıyla olan ilişkisini açığa çıkarmak oldu. Onlar dile geldikçe, görüntüler de berraklaştı. Anılar üzerine kurulan gerçeküstü imajların beslendiği gerçekliği ifade etmek, derlemenin gerisinde gözettiğimiz hususlardan biriydi. Bu yüzden de derleme içerisine Ahmet Uluçay’ın kendi sinemasını anlattığı bölümler kadar sinemayla ve sanatla olan ilişkisini aktardığı yazılara da olabildiğince yer vermeye çalıştık.

Bununla birlikte, bu kitabın salt bir derleme çalışmasından ziyade Ahmet Uluçay’ın ilk kısa filmlerinden uzun metrajlı film çalışmasına ve sonrasında yaşananları da içine alan, bütünlüklü bir “Ahmet Uluçay’ın Sinema Serüveni” olarak anlam kazanmasına gayret ettik. Kitabı çeşitli bölümlere ayırarak, Uluçay’ın serüvenindeki mihenk taşlarını, onun kendi ifadeleriyle destekleyerek okuyucuyla paylaşmaya çalıştık.”

Önceki makaleBekleyolu (2004)
Sonraki makaleYorgos Lanthimos – Peter Strickland Söyleşisi
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here