Ana sayfa Haber Alfa’dan Renkli Bir Sinema Kitabı

Alfa’dan Renkli Bir Sinema Kitabı

2406
0

sinema-kitabi-alfaAlfa Yayıncılık’tan Ayşecan Ay’ın çevirisiyle yayımlanan Sinema Kitabı, sinemaya giriş düzeyinde önemli bir kaynak kitap olma özelliğine sahip. Kitapta, sinema tarihinin kilit önemdeki filmleriyle ilgili bilgiler, yönetmenlerin filmografisi ve filmlerden replikler, filmler üzerine söylenmiş akılda kalıcı yorumlar gibi pek çok detayı bulmak mümkün.

Sinemanın yıllar içinde geçirdiği dönüşüm üzerine tarihsel bir kronolojiyle ilerleyen kitapta, yazarların filmlerle ilgili yaptığı yorumlar sadece filmin konusuyla sınırlı kalmıyor. Konunun ve içeriğin ötesinde, Yurttaş Kane ve Oz Büyücüsü filmlerinde de görüleceği gibi, kimi zaman filmlerin altmetinleriyle ilgili de okumalara yer veriliyor. Kitabı muadillerinden ayıran önemli noktalardan birinin bu olduğunu düşünüyorum. Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film gibi, bir sinefil heyecanıyla filmleri ballandıra ballandıra anlatan yazılar yerine, filmlerin tarihsel önemleri, yapılacak olası altmetin okumaları ve döneminde filmle paralel değerlendirilebilecek diğer filmleri de hatırlatan bölümler okuru da giriş seviyesinden orta seviyeye doğru taşımaya yardımcı oluyor.

Renkli tasarımıyla sinema tarihi içinde okuru keyifli bir yolculuğa davet eden Sinema Kitabı, hazırladığı timeline çizgileri, filmlere özel yapılan özel info grafik çalışmalarıyla da farklılığını ortaya koyuyor.

Sinema tarihini bir de böyle keşfedin derim.

Barış Saydam

bar_saydam@hotmail.com

 

Önceki makaleGezici Festival’de Dünya Sineması
Sonraki makaleZamanın Taşraya Yolculuğu
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here