Ana sayfa Haber 3. Sessiz Sinema Günleri Başlıyor

3. Sessiz Sinema Günleri Başlıyor

999
0

sessizsinemagunleriAkbank Sanat, İtalyan Kültür ve Fransız Kültür’ün ev sahipliğini yapacağı 3. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri, 15-18 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Festivalin bu yılki teması “Yol ve yolculuk” olacak.

Amsterdam’da konumlanan sinema müzesi Eye Filmmuseum ve İtalyan sinematek Cineteca di Bologna’nın kurumsal ortağı olduğu festivalde, sessiz sinemanın özel örnekleri canlı müzik eşliğinde deneyimleniyor. Çeşitli akademisyenler ve araştırmacıların her film için özel sunumlar yapacağı 3. Uluslararası Sessiz Sinema Günleri, bu yıl Cineteca di Bologna’nın direktörü Gian Luca Farinelli’yi ağırlayacak.

Festivalin bu yılki temasına uygun olarak seçilen filmlerin büyük kısmı ilk kez seyirci karşısına çıkacak olan yapımlar. Chaplin ve Keaton yapımlarından Alman dışavurumculuğuna, Diva filmlerinden Osmanlı döneminden görüntülere birçok ilgi çekici yapımın görücüye çıkacağı 3. Uluslararası Sessiz Sinema Günleri’nin biletleri Biletix ve etkinlik mekanlarında satışa çıkacak.

20. yüzyılın ilk yarısına damga vuran yapımcılardan Jean Desmet’nin Eye Filmmuseum’da yer alan özel koleksiyonundan seçilmiş yol ve araba temalı filmler, festivalin en ilginç bölümlerinden birini oluşturuyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl Germaine Dulac filmleriyle başlayan başlayan ve Fransız avangard sinemasını mercek altına alan bölüm, bu yıl da Jean Epstein seçkisiyle devam edecek. Festival kapsamında ilk kez bu yıl çocuklar için özel bir bölüm de kurgulandı. Bisiklet Filmleri başlığıyla yapılacak gösterimler, İngiliz müzisyen Stephen Horne’un çocukları da dahil ederek gerçekleştireceği interaktif performans eşliğinde gerçekleşecek.

Etkinlik sponsoru Pera Palace Hotel Jumeirah’da 15 Aralık akşamı festivalin küratör ve danışmanlarının katılımlarıyla Sessiz Sinema, Uzun Bir Yolculuk isimli bir panelin gerçekleşeceğini de hatırlatalım. Festivalin programının detayları için önümüzdeki günlerde Sessiz Sinema Günleri’nin resmi web sitesinden açıklanacak.

 

Önceki makaleGiovanni Scognamillo Anması
Sonraki makaleEric Rohmer
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here