Ana sayfa Haber SALT Perşembe Sineması Aralık Programı Açıklandı

SALT Perşembe Sineması Aralık Programı Açıklandı

866
0

salt-persembe-sinemasiSALT tarafından Garanti Mortgage desteğiyle hazırlanan Perşembe Sineması dünya fuarları ve kupaları ile olimpiyat oyunlarının şehirlere etkilerine odaklanan filmlerle Aralık ayında da devam ediyor.

Perşembe Sineması Aralık Programı

1 Aralık

Mark Bussler, EXPO: Magic of the White City [EXPO: Beyaz Şehrin Büyüsü], 2005

8 Aralık

H. Bruce Humberstone, Charlie Chan at the Olympics [Charlie Chan Olimpiyatlarda], 1937
15 Aralık

Ralph Steiner ve Willard Van Dyke, The City [Kent], 1939

 

EXPO: Magic of the White City [EXPO: Beyaz Şehrin Büyüsü] (2005)

Yönetmen: Mark Bussler

116 dakika, İngilizce; Türkçe altyazılı

1893’te Chicago’da düzenlenen Kolomb Dünya Sergisi’ne yaklaşık 28 milyon kişi katılır. İşçi hakları mücadelesi, ön yargılar, ayrımcılık ve yolsuzluk gibi sorunların baş gösterdiği bir zamanda gerçekleştirilen bu dünya fuarı, ilk dönme dolap gibi yüzyıl dönümünü işaret eden icatlarla insanlığın geleceği için bir umut vadeder. Anlatıcılığını Gene Wilder’ın üstlendiği belgesel, tarihin en büyük ve unutulmaz etkinliklerinden biri olan fuarı, o dönemden görüntülerle bugüne taşıyor.

Charlie Chan at the Olympics [Charlie Chan Olimpiyatlarda] (1937)

Yönetmen: H. Bruce Humberstone

71 dakika, İngilizce; Türkçe altyazılı

Dedektif Charlie Chan, serinin bu filminde, 1936 Yaz Olimpiyatları’nı suçlarına kılıf olarak kullandığından şüphelenilen casusların peşine düşer. Amerikan savaş uçaklarından biri kaçırılıp gizli yönlendirme sistemi çalınınca, Chan bu sistemin düşman ellere geçmesini önlemek üzere Almanya’ya doğru yola çıkar. Dedektif ile büyük oğlu Lee’nin cinayet, entrika ve gizemlerle karşı karşıya kaldığı film, Berlin’deki olimpiyat oyunlarından görüntüler de içeriyor.

The City [Kent] (1939)

Yönetmen: Ralph Steiner ve Willard Van Dyke

43 dakika, İngilizce; Türkçe altyazılı

1939 New York Dünya Fuarı için City of Tomorrow [Geleceğin Kenti] sergisi kapsamında hazırlanan The City [Kent] (1939), anlatım tekniği, sinematografisi ve Aaron Copland imzalı müzikleriyle dönemin öncü yapımlarındandır. Belgeselin metni, ABD’de 1933’te yürürlüğe giren Yeni Düzen programı üzerine filmleriyle tanınan Pare Lorentz tarafından kaleme alınmıştır. Planlı yerleşimlerin daha iyi sosyal ve fizikî koşullarını gösteren belgesel, buradan hareketle modern kent hayatının artan sorunlarına dikkati çekiyor.

 

Önceki makale3. İstanbul Sessiz Sinema Günleri
Sonraki makaleBabamın Kanatları Vizyona Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here