Ana sayfa Haber Pera Müzesi’nde John Berger Programı

Pera Müzesi’nde John Berger Programı

1378
0

Arter – Sanat İçin Alan | Space for Art, Başka Sinema ve Pera Müzesi-Museum işbirliğiyle sanata bakışımızı değiştiren İngiliz yazar ve eleştirmen John Berger üzerine bir film programı 9, 10, 11 Haziran’da Pera Müzesi’nde yer alıyor.

Arter’de Sam Bardaouil ve Till Fellrath’ın küratörlüğünde düzenlenen Görme Biçimleri / Ways of Seeing sergisi kapsamında sergiye de adına veren BBC’nin dört bölümlük belgeseli Ways of Seeing (Görme Biçimleri) programın temelini oluşturuyor. Bunun yanı sıra yakın arkadaşı Tilda Swinton’ın öncülüğünde çekilen Quincy’de Dört Mevsim, dört kısa filmle usta yazarın gündelik yaşamına tanıklık etmemizi sağlıyor. Uzun süre iş birliği yaptığı Timothy Neat’le birlikte kendi kısa hikayesinden uyarladığı Play Me Something gizemli bir yabancının anlattığı bir hikâyeye odaklanırken, metinlerini yazıp seslendirdiği Taşkafa belgeseli İstanbul´un sokak köpekleri ve şehrin köpeklerle bağı aracılığıyla hafıza ve aidiyet biçimlerini ele alıyor.

Program, 9-11 Haziran tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ücretsiz gösteriliyor.

9 Haziran Cuma

18.00 Taşkafa: Bir Sokak Hikayesi / Taşkafa: Stories from the Street (62′)

20.00 Quincy’de Dört Mevsim ve Dört Ayrıcalıklı John Berger Portresi / The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger (90′)

10 Haziran Cumartesi

13.30 Görme Biçimleri / Ways of Seeing 1-2 (60′)

15.00 Görme Biçimleri / Ways of Seeing 3-4 (60′)

16.30 Bana Bir Şeyler Çal / Play Me Something (72′)

18.00 Quincy’de Dört Mevsim ve Dört Ayrıcalıklı John Berger Portresi / The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger (90′)

11 Haziran Pazar

13.30 Görme Biçimleri / Ways of Seeing 1-2 (60′)

15.00 Görme Biçimleri / Ways of Seeing 3-4 (60′)

16.30 Bana Bir Şeyler Çal / Play Me Something (72′)

18.00 Taşkafa: Bir Sokak Hikayesi / Taşkafa: Stories from the Street (62′)

 

Önceki makalePera Müzesi’nde Beyaz Gecelerin Alacakaranlığında
Sonraki makaleGet Out
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here