Ana sayfa Haber Yeni Bir Kiyarüstemi Kitabı Çıktı

Yeni Bir Kiyarüstemi Kitabı Çıktı

1344
0

Yeni kurulan yayınevlerinden Redingot Kitap, Paul Cronin’in Abbas Kiyarüstemi’yle yolculuklarından ve yönetmenin söyleşilerinden derlediği Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri isimli kitabı, Mike Leigh’in önsözüyle yayınladı.

Abbas Kiyarüstemi’nin ölümünden kısa bir süre önce orijinali yayınlanan eserde, Werner Herzog, Errol Morris ve Roman Polanski ile ilgili söyleşi kitapları hazırlayan Paul Cronin, Kiyarüstemi’nin tüm dünyada yaptığı workshoplar, söyleşiler ve programlardan yönetmenin sinema üzerine düşüncelerini derliyor.

İngiliz yönetmen Mike Leigh kitabın önsözünde, Kiyarüstemi ve sinemasından şu şekilde bahsediyor:“Abbas’ın ilmi ve güçlüklerle kazanılmış ferasetinin bir kısmı tatlının içindeki meyve parçacıkları misali bu ilham veren kitapta sunulmuştur. Şahsi, pratik, profesyonel, nüktedan, duygusal, felsefi, artistik ve teknik; her biri gelecek vaat eden bir yönetmen için derinlemesine yararlı. Abbas, bizlere usul usul rehberlik ederken hakikatimizi bulabilmek için kendimizle baş başa bırakıyor. Dolayısıyla bu kitabın film literatürünün temel taşı olması muhakkak.”

Cronin ise kitabı hazırlarken yaşadığı deneyimi şöyle ifade ediyor:“Biz, Kiyarüstemi’nin eğitsel toplantılarına katılan, onunla seyahat etme fırsatını yakalayan ve coşkularından keyif alan şanslı acemi ve yardımcılar, Marlene Dietrich’in Orson Welles ile beraber zaman geçirdikten sonra ‘onunla konuşurken sulanan bir bitki gibi hissediyorum’ sözünü tekrarlıyoruz. (…) Sonsuz bir kaynaktır kendisi, katıldığım atölye çalışmaları boyunca düşüncelerini sürekli olarak ince ayrıntıları ve üslubuyla beraber iletirdi.”

 

Önceki makaleTolga Karaçelik’in Yeni Filmi Sundance’ta
Sonraki makaleWind River
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here