Ana sayfa Haber Hürrem Erman Kitabı Yeniden Basıldı

Hürrem Erman Kitabı Yeniden Basıldı

929
0

Rıza Kıraç’ın daha önce yayımlanan Hürrem Erman kitabı h2o Kitap Yayınları tarafından yeniden basıldı.

Adapazarı’nda sinema salonu sahibi bir ailenin, sinema büyüsüyle yetişmiş bir üyesi olarak geldiği İstanbul’da cesur bir girişimin sonucunda Türk sinemasının efsanevi yapım şirketi Erman Film’in kurucusu Hürrem Erman’ın hayatı, yazar ve yönetmen Rıza Kıraç tarafından yazıldı ve h2o Kitap Yayınları tarafından satışa sunuldu.

Halide Edip Adıvar ve Kerime Nadir’den Yaşar Kemal ve Selim İleri’ye edebiyatın, Sadettin Kaynak ve Münir Nurettin Selçuk’tan Zeki Müren ve Ruhi Su’ya müziğin gözde isimlerinin eserlerini seyirciyle buluşturmuş, pek çok oyuncu ve yönetmenin sinemayla buluşmasını sağlamış bu sinema adamının hikâyesi, Yeşilçam’ın bir kesiminin tarihi olarak da okunabiliyor.

 

Önceki makaleBeykoz Kundura Film Günleri: Karlar Altında Kâbuslar
Sonraki makaleOscar’ın Yabancıları Başka Sinema ve İstanbul Modern’de
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here