Ana sayfa Haber Bent Hamer Boğaziçi Film Festivali’nde

Bent Hamer Boğaziçi Film Festivali’nde

735
0

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi işbirliği ile 26 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 6. Boğaziçi Film Festivali’nin konuklarından biri de İskandinav sinemasının en önemli temsilcilerinden Bent Hamer olacak. Festivale “O’Horten”,“Mutfak Hikâyeleri” ve “Factotum” adlı filmleriyle konuk olacak Norveçli yönetmen, sinemaseverlere özel bir master class verecek ve festivalin kapanış gecesinde Onur Ödülü’nü alacak.

İskandinav sinemasının hiciv ustası

Melankolik, içten ve eğlenceli filmleriyle Türkiye’de de çok sayıda takipçisi olan Bent Hamer, özgün yazarlığı, çarpıcı kamera tasarımları, hicivli mizahı, detaylardan yarattığı absürt anlatımıyla İskandinav sinemasının en önemli temsilcilerinden biri sayılıyor. 1956 doğumlu Norveçli yönetmen, hukuk eğitimi aldıktan sonra, Stockholm Film Okulu’nda film teorisi ve literatürü, Stockholm Filmskola’da da sinema yönetmenliği okudu. 1995 yılında çektiği ilk uzunu “Yumurtalar”, Cannes Film Festivali’nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterildi ve Toronto’dan FIPRESCI Ödülü’nü kazandı. 3 yıl sonra yönettiği “Water Easy Reach / Güneşli Bir Gün”, Norveç’in Oscar’ları olarak bilinen Amanda Ödülleri’nde En İyi Senaryo seçildi. Adını uluslararası alanda duyuran filmi “Mutfak Hikâyeleri” (2003), ilk gösterimini yine Cannes’da yaptı ve Amanda Ödülleri’nde En İyi Film, São Paulo, Kopenhag festivallerinden de En İyi Yönetmen dallarında ödüller aldı. Norveç’in 2004’teki Oscar adayı da olan film, Hamer’a Avrupa Film Ödülleri’nde yönetmenlik dalında adaylık getirdi. Kült yazar Charles Bukowski’nin aynı adlı romanından senaryolaştırdığı ve Matt Dillon, Marisa Tomei, Lili Taylor gibi isimlerle çalıştığı “Factotum”, Kopenhag Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı. Alışkanlıklarına bağlı tren sürücüsü Odd O’Horten’in hikâyesini anlattığı “O’Horten” (2007) ile Cannes’da bu kez Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarıştı. 2005 yılında yayımlanmış hikâye kitabı “Bare mjuke pakker under treet”i “Home for Christmas / Yeni Yıl” (2010) adıyla beyazperdeye taşıdı. Senaryosunu yazıp yönettiği “1001 Grams / 1001 Gram” (2014), Amanda Ödülleri’nde En İyi Senaryo seçildi ve Norveç’in Oscar adayı oldu. Lars Saabye Christensen’in romanından uyarladığı ve yapım süreci halen devam eden “The Middle Man”, Hamer’ın da ilk İngilizce filmi de olacak.

Bent Hamer, Ukraynalı yönetmen Sergei Loznitsa ile birlikte festivalin bu yılki Onur Ödülü’nün bir diğer sahibi olacak ve festivale özel bir master class gerçekleştirecek. Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen 6. Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 26 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek.

Önceki makaleUlusal Yarışma Film Seçkisi Açıklandı
Sonraki makaleKelebekler
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here