Ana sayfa Haber Jean-Luc Godard Kitabı Çıktı

Jean-Luc Godard Kitabı Çıktı

823
0

Jean-Luc Godard
Derleyen: David Sterritt
Çeviren: Selim Özgül
Agora Kitaplığı, 2014, 
268 s.

Sinemanın şairi sayılan, altmış yıldır dünya sinemasını en özgün yollarla etkileyen Jean-Luc Godard’ın söyleşilerinden oluşan bu kitap, yönetmenin, ikisini birbirinden ayırmadığı hayata ve sinemaya dair görüşlerini ortaya koyuyor.
Godard’dan inciler:
“Sinema bir düş ya da hayal ürünü değildir. Sinema hayattır. Ben filmlerle hayat arasında bir fark görmüyorum. Mesela cinsellik de, hayatta ne rol oynuyorsa sinemada aynı rolü oynar. Aynı sebeple, bir filmin sembolik olabileceğine ihtimal vermem; çünkü bir film, gerçeğin fotoğrafının çekilmesidir. İyi bir film yapmak, problemleri farklı biçimde ortaya koyma meselesidir. Siyasal bir film yapmak istiyorsanız, kuşkuları ortaya koymak zorundasınız. O yüzden eleştiriyi de film yönetmeninde değil, filmin içinde aramalısınız.”
“Öte yandan, film hem bir deneyimdir hem de bir gösteri işidir. Gösterinin açıklanacak bir tarafı yoktur. Bugün yaygın olan eğilim, filmlerde sözlerin önce, görüntülerin sonra gelmesidir. Oysa olması gereken bunun tam tersidir. Bizim bir kez daha görüntülerle düşünmeyi öğrenmemiz gerekiyor; filmler o zaman daha gerçekçi olacaktır.”
“Ben aşk arayışı içindeyim, fakat çalışma aracılığıyla. İnsanlar aşkla işi ayırmaya çalışıyorlar, oysa ben bunun mümkün olduğu kanısında değilim. Filmler, insanın içine bakmayı sağlayan yegâne şeylerdir. Ben, gerçek ülkesi dil, toprağı ise filmler olan birisiyim. Biz kadınlara âşık olmadan, paraya âşık olmadan, savaşa âşık olmadan önce sinemaya âşık olduk. Bana hayatı keşfettiren sinema oldu ve biliyorum ki aşksız film olmaz.”
İçindekiler:

Jean-Luc Godard ve “Hayatını Yaşamak”
Jean-Luc Godard: Hayat ile Sinema Arasında Hiçbir Fark Yoktur
Godard ve Devrim
Açı ve Gerçeklik: Godard ve Gorin Amerika’da
Hızla Yayılan Söylenti
Yeni Dalga’nın Jean-Luc Godard’ı İçin Yeni Bir Doğrultu
Godard: Yeniden Doğan Film Yönetmeni
Godard Eve Dönüyor
Film Eleştirisinin İktisadı: Bir Tartışma
Havuçlar Pişmiş: Jean-Luc Godard’la Bir Söyleşi
Bir Kameranın Doğuşu
Beşinci Döneminde Godard
Jean-Luc Godard’a Konular Değil, Fikirler İlham Veriyor
“Bir Film Yapmak, Ütopya Değildir”


Önceki makalePera’da Üç Farklı Program Birden
Sonraki makale64. Berlin Film Festivali Ödülleri
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here