Ana sayfa Haber Altyazı’nın Kasım Sayısı Çıktı

Altyazı’nın Kasım Sayısı Çıktı

624
0

Kasım sayısında Babamın Sesi’ni kapağına taşıyan Altyazı Aylık Sinema Dergisi, The Master’ın Türkiye için özel olarak hazırlanan afişini okurlarına armağan ediyor.

BABAMIN SESİ
Altın Koza’da ‘En İyi Film’ seçilen Babamın Sesi’nin ortak yönetmenleri Zeynel Doğan ve Orhan Eskiköy sinemasal tercihlerini, birlikte film yapma deneyimlerini ve Kürt sinemasının bugünkü durumu üzerine görüşlerini Altyazı’yla paylaştı.

KÜRT MESELESİNİ FİLMLERLE KONUŞMAK
Altyazı, son on yılda önemli bir atılım gerçekleştiren Kürt sinemasını mercek altına alıyor. Peki, son dönemde dikkat çeken Kürt filmleri, Kürt meselesinin dünü, bugünü ve yarını hakkında bize neler söylüyor?

PELİN ESMER
11’e 10 Kala’yı takip eden yeni filmi Gözetleme Kulesi ile Pelin Esmer, yaşadıkları travmaların ardından kendini dış dünyaya kapatan ve birbirine sığınan iki karakterin öyküsünü konu alıyor. Esmer, gözetleme ve gözetlenme, suçluluk duygusu ve utanç etrafında dolaşan filmini Altyazı’ya anlattı.

PAUL THOMAS ANDERSON
Günümüz Amerikan sinemasının en önemli isimlerinin başında gelen Paul Thomas Anderson’ın iddialı filmi The Master’ı beklerken, yönetmenin bugüne kadar yaptığı filmlerinde tekrar tekrar karşımıza çıkan ‘arızalı erkekler’e yakından bakıyoruz.

HOMELAND
Yıllarca Irak’ta tutsak kaldıktan sonra kurtularak ülkesine dönen bir askerin öyküsünü anlatan Homeland, Amerikan seyircisinin ezberlerini bozan sıradışı bir dizi.

ALTYAZI’da ayrıca
Katil Joe (Killer Joe): William Friedkin’den şiddet dolu ve acımasız bir film
Hayalimdeki Aşk (Ruby Sparks): Bağımsız Amerikan sinemasının yeni gözdesi
Patricia Pisters ile söyleşi: Beyin ve sinema arasındaki ilişkiye felsefi bakış
Japon erotik sinemasının auteur’ü Kôji Wakamatsu’nun ardından
Hiam Abbass ile söyleşi: Filistinli yıldız ile Ortadoğu ve sinema üzerine
Devre Dışı’nda bu ay: Müzik tutkunu Hollandalı yönetmen Frank Scheffer

Bu sayıdaki eleştiriler
Skyfall
Gölgede Dans (Shadow Dancer)
Uzun Hikâye
Tutku (Passion)

Önceki makaleAmed Film Festivali’nde Alternatif Sinema Paneli Düzenleniyor
Sonraki makale18. Gezici Festival Başlıyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here