Ana sayfa Haber Vizyon Alternatifleri

Vizyon Alternatifleri

660
0
Yaz sezonunda vizyonda Hollywood’un “blockbuster” denilen büyük bütçeli gişe canavarı filmleri arka arkaya gösterime girerek seyircilerin büyük bölümünü konforlu salonlara çekiyor. Eğer siz de 3D görüntü ve özel efekt bombardımanından rahatsız olanlardansanız ve sinema salonunda her şey konfor değildir düsturundan yola çıkarak “kaliteli” filmler peşindeyseniz… sizler için vizyona sınırlı sayıda kopyayla giren can simidi birkaç film önerimiz var.
 
Kutsal Motorlar (Holy Motors)
Her bünyeye uygun olmamakla birlikte bu senenin en yaratıcı çalışmalarından biri olan Leos Carax’ın uzun süre sonra dönüşünü müjdelediği Kutsal Motorlar, bu yazın en dikkat çeken filmlerinin de başında geliyor. Filmde, farklı kimliklere bürünen ve büründüğü kimliklerin yaşantılarını bir performans olarak sergileyen Bay Oscar’ın hikâyesini izliyoruz. Her şeyin bir simülasyon gibi yaşandığı, yanılsamanın ve yabancılaşmanın sınırlarının belirsizleştiği, benlik yerine personaların belirleyici olduğu bir ortamda gösterinin yanıltıcı doğası da açığa çıkıyor. Filmde Oscar ne kadar çok kişinin kimliğine bürünürse, aslında hayatı o kadar az deneyimliyor. Oscar’ın hüzünlü yabancılaşmasının ve hayatının bir gösteriden ibaret kalmasının yanında, seyirci de Oscar’ın çözülüşüyle birlikte gösteriye katılımını sorguluyor.
 
Camille Claudel, 1915
Son zamanlarda fazlasıyla metafizik alanlara merak salan ve Hıristiyan inancın açıklayamadığı ve kurcalanmamasını buyurduğu bölgelerde gezinen Bruno Dumont son filminde yeryüzüne biraz daha yaklaşıyor. Çok trajik bir hayat hikâyesine sahip heykeltıraş Camille Claudel’i Juliette Binoche’un bedeninde yeniden canlandırıyor. Binoche’un tabiri caizse döktürdüğü ve tek başına sırtladığı filmde güzel olan tarafsa, filmin “klasik Oscar filmi” kusursuzluğunda bir portre çalışmasından çıkarak, bir ucuyla da günümüzdeki tartışmalara uzanması… Sanat ve sanatçı arasındaki ilişkiden tutun da sanatçı ve din arasındaki ilişkiye, modernizmin insanı delirten ama deliliği bile sakıncalı bulan hastalıklı işleyişine kadar pek çok şeyi filmde bulmak mümkün.
 
Savaşın Gölgesinde (Lore)
Konusuna bakıp “aman yine mi 2. Dünya Savaşı filmi” diye ilk etapta uzak durmak isteyeceğiniz Lore, ilk dakikalarından itibaren genel önyargıyı kıracak bir yapım. Filmde, bir Nazi subayının ailesinin gözünden savaşın bittiği ana ve hemen sonrasına tanıklık ediyoruz. Yahudi Soykırımı yaşanırken, bir Nazi ailesinin dramına odaklanmak ilk etapta “politik doğruculuk” olarak sıkıntılı bir tercih gibi gözüküyor fakat yönetmen Cate Shortland inanılmaz bir ustalıkla filmini ince ince dokuyor. Almanların Hitler’e olan bağlılığı, propagandanın kimlik üzerinde yarattığı travma, otoriteye boyun eğme gibi pek çok başlık film süresince alttan alta tartışmaya açılıyor ve film başladığı yerden çok farklı bir yerde sonlanıyor. Ülkemize biraz gecikmeli olarak uğrasa da, kesinlikle bu yılın en iyi filmlerinden biri olmaya aday…
 
Hayallerin Ötesinde (Imagine)
Vizyon için son film önerimiz ise diğer iki filme nazaran seyri daha kolay, daha hafif bir seyirlik. Imagine’de görme engelli insanlar için özel eğitim veren bir enstitüye atanan bir öğretmenin hikâyesi üzerinden görme engellilerinin dünyasıyla tanışıyoruz. İlk anda akla gelebilecek Hint filmi Black’in aksine ajitasyondan özellikle kaçınan yapım, komik ve romantik olduğu kadar oldukça da samimi. Hafif bir yaz seyirliği arayanlara rahatlıkla tavsiye edebiliriz. (Filmin vizyon tarihi 9 Ağustos)
Önceki makaleAltın Koza Yönetimi Basın Duyuru Yayınladı
Sonraki makaleAnkara’da Kiarostami Günleri
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here