Ana sayfa Haber Adana’da İskandinav Sineması Seçkisi

Adana’da İskandinav Sineması Seçkisi

697
0

16 – 22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali’nin dünya sineması bölümünde, İskandinavya sinemasının en seçkin örnekleri izleyiciyle buluşacak. “Kuzey Işıkları” başlıklı bölümde, Finlandiyalı üstad Aki Kaurismaki’den genç İzlandalı Dagur Kari’ye, beş ülkeden sekiz sinemacının son yıllara damgasını vuran filmleri yer alıyor.
Hamlet İş Dünyasında
Aki Kaurismaki, Kuzey sertliği ve yalnızlığını kara mizahla hepimizin ortak olduğu birer insanlık komedyasına dönüştüren bir usta olarak, tüm zamanların en trajik kahramanlarından Hamlet’i büyük bir şirkette dönen entrikaların ortasına atıvermiş. Hamlet İş Dünyasında (1987), para ve güç zaafının bizi insanlıktan çıkardığı halleri tiye alıyor.
Zombi ve Hayalet Tren
Finlandaya’dan İstanbul’a bir yol, bu yolda da zombi misali gezinen bezgin bekir bir bas gitarist var. Kaurismaki biraderlerin büyüğü Maki Kaurismaki imzalı Zombi ve Hayalet Tren (1991), sisteme uyum sağlamaya gönülsüz bir genç adamın yaşadığı absürd ve komik hallerin filmi.
Emret Patronum
Dogma akımının öncüsü, yaratıcı takıntılarıyla ünlü Danimarkalı Lars von Trier’in ‘küçük’ ama iddialı filmi Emret Patronum, çalışan ve patron arasındaki oyuncaklı durumları anlatıyor.
Uyumsuz Adam
Ne yediğiniz yemeğin, ne de aşık olmanın keyfine varabildiğiniz hissiz bir ortam. Norveçli Jens Lien, dünya festivallerinde baştacı edilen Uyumsuz Adam’da bu duruma uyanan sıradan bir adamın başına neler gelebileceğini incelikli bir mizahla tasarlamış.
Mutfak Hikayeleri
Mutfak Hikayeleri (2003) adlı film ‘mutfak nasıl işlevsel olmalı’ gibi ‘akılcı’ bir sorudan yola çıkıp hassas insan ruhuna ulaşıyor. Memleketinde çektiği “Yumurtalar” ve ABD yapımı “Factotum”la ünü yayılan Norveçli yönetmen Bent Hamer’den müthiş bir yalnızlık ve dostluk filmi.
Yaşamın Ritmi
Müzikal bir polisiye komedi, gürültülü bir isyan; Yaşamın Ritmi, kenti orkestra, gündelik eşyaları da birer enstrüman gibi kullanarak seslerini yükselten müzisyenleri yakalamaya çalışan, müzik düşmanı bir polisin öyküsünü dahice buluşlarla anlatıyor. İsveçli yönetmenler Ola Simonsson ve Johannes Nilsson, günlük hayatın ritmine ve seslerine karşı duyarsızlaştığımızı neşeyle yüzümüze vuruyorlar.
Buzdan Hayaller
Bol ödüllü Buzdan Hayaller’in yönetmeni İzlandalı Dagur Kari, Tutunamayanlar (2005) ile yine genç ve ayrıksı olmak üzerine müthiş incelikte gözlemler yapmış. Bir nevi 60’lar sineması ve ruhuna saygı duruşu.
İkinci Kattan Şarkılar

Felaketin eşiğinde bir dünya ve insanlığın durumuna dair keskin bir taşlama! 70’li yılların İsveç sinemasında çıkış yapan Roy Andersson’ın yönettiği İkinci Kattan Şarkılar, 45 kısa öykücükten oluşan çarpıcı bir film. Film, 2000 yılının Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü paylaşmıştı.

Önceki makaleSt. Petersburg Türk Filmleri Festivali
Sonraki makaleVenedik’te Ödüller Sahiplerini Buldu
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here