Ana sayfa Haber Violette

Violette

673
0

Martin Provost aslında oyunculuğu yönetmenliğinin önüne geçen isimlerden… Fakat 90’ların sonlarından itibaren çektiği az sayıdaki filmle yönetmenlik alanında da rüştünü ispatlamış sayılır. Özellikle 2008 yılında çektiği, ressam Seraphine’in gerçek hayat hikâyesinden uyarlanan aynı isimli filmle herkesi kendine hayran bırakmıştı. Avrupa Sineması’nın 2009 yılının En İyileri sıralamasında da üst sıralarda yer alan başarılı filminden sonra Provost’u bizler de radarımıza almıştık.
Yönetmenin son filmi de bizleri heyecanlandırdı. Bu sefer Provost ünlü yazar Violette Leduc’un hayat hikâyesini beyazperdeye taşımaya karar vermiş. Leduc’un yaşadığı güzellik/çirkinlik bunalımı, feministliği, lezbiyenliği ve edebiyatla olan ilişkisi filmde ön plana çıkartılıyor. Tabii ki söz konusu isim Leduc olunca, filmde Jean Genet ve Simone de Beauvoir gibi dönemin önemli yazarlarına da rastlamak mümkün.
Yılın merakla beklediklerimizden…
Lafı fazla uzatmadan filmin umut verici fragmanıyla sizleri baş başa bırakalım.

Önceki makaleFilm Festivali Sempozyumu
Sonraki makale!f İstanbul 2013’te Merakla Beklenenler
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here