Ana sayfa Haber Satantango Bilgi Sinema’da Gösteriliyor

Satantango Bilgi Sinema’da Gösteriliyor

692
0

Bela Tarr’ın 450 Dakikalık Başyapıtı Satantango, Bilgi Sinema’da gösteriliyor. Macar yazar Laszlo Krasznahorkai’nin 1985 yılında yayınlanan aynı isimli romanından uyarlanan ve Sight & Sound Dergisi’nin Tüm Zamanların En İyi Filmleri listesinde 35. sırada olan film, 28 Aralık sabahı başlayacak olan özel gösterimle Bilgi Sinema’da!
Filmin Konusu:
1980’lerin komünizm sonrası Macaristan’ın tahrip olmuş küçük bir köyünde, hayat fiili olarak durmuştur. Güz yağmurları başlamıştır. O akşamüstü köylüler büyük bir ödeme beklemektedirler, sonrasında da, bazıları hak ettiğinden fazlasını alma plânlarıyla oradan ayrılmayı düşünmektedirler. Fakat o sırada iki yıl önce öldüğünü düşündükleri karizmatik Irimias’ın konuşmasını duyarlar, geri gelmiştir. Onlar da topluluğun devamlılığını koruma amacıyla Irimias’ın çevireceği tantanalı plânla paralarını alacağı düşüncesiyle korkmuşlardır.
“Her dakikası yıkıcı ve büyüleyici olan bu yedi saatlik filmi, hayatımın geri kalan her yılında görmekten memnuniyet duyardım.”  Susan Sontag
28 Aralık 2013 / Santralistanbul (E1-207)
12:00: Satantango
Yönetmen: Béla Tarr
Oyuncular: Mihály Vig, Putyi Horváth, László feLugossy, Éva Almássy Albert, János Derzsi
Ülke: Macaristan / Almanya / İsviçre
Yapım Yılı: 1994
Süresi: 450 dk.
Gösterim Formatı: DVD
Orjinal Dili: Macarca

Türkçe Altyazılı gösterilecektir.

Önceki makaleYabancı Dilde En İyi Film Adayları Dokuza İndi
Sonraki makaleGenç ve Güzel Vizyona Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here