Ana sayfa Haber 33. İstanbul Film Festivali’nde Cuma Günü Programı

33. İstanbul Film Festivali’nde Cuma Günü Programı

650
0

NELERE GÜLÜYORUZ? “Türkiye’de Sinemada Neler Oluyor” söyleşileri kaldığı yerden devam ediyor.” “Nelere Gülüyoruz? – Türk Sinemasında Komedi” başlıklı sohbette sinemamızda komedinin yeri, “Hababam Sınıfı”ndan “Küçük Hanım”a, “Ayşecik”ten “Recep İvedik”e bu komik yolda nelere güldüğümüz konuşulacak. Uluslararası Yarışma’da Altın Lale için son filmi İtirazım Var ile yarışan yönetmen Onur Ünlü ile sinema yazarı Melikşah Altuntaş’ın katılacağı söyleşi İstanbul Modern’de saat 16.00’da başlayacak.
NAZİ İŞGALİ VE HOLOKOSTUN İZLERİ Polonya asıllı İngiliz sinemacı Pawel Pawlikowski’nin ülkesinde çektiği ilk film olan Ida, 1960’larda geçiyor ve dönemin atmosferini yansıtabilmek amacıyla siyah-beyaz çekilmiş. Özellikle olağanüstü görselliğiyle dikkat çeken Ida’nın Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 16.00’daki gösterimine yönetmen Pawel Pawlikowski ile filmde Ida’yı canlandıran Agata Trzebuchowska katılacak.
DÖRT DUVAR ARASINDA “Dünya Festivallerinden” bir başka dikkat çeken film ise, A Prophet / Yeraltı Peygamberi’nden sonra çekilen en iyi hapishane filmi olarak görülen, David Mackenzieimzalı Yüksek Risk. Ödüllü psikoterapist Jonathan Asser’ın kaleminden beyaz perdeye uyarlanan film, genç olmasına rağmen, aşırı şiddete eğiliminden dolayı, yetişkin hükümlülerin kaldığı bir hapishaneye nakledilen Eric’in öyküsünü anlatıyor. Filmin Atlas Sineması 19.00 seansındaki gösterimine katılacak olan Asser izleyicilerin filmle ilgili sorularını cevaplayacak.
SİRK BÜYÜLÜ BİR YERDİRNTV Belgesel Kuşağı” filmlerinden, görselliğiyle insanın aklını başından alan Gökyüzüne Teğet sirkte çalışan akrobatların akıl almaz bedensel mücadelesini mercek altına alırken, türlü sorunlara göğüs geren bu insanların zorlu yaşamlarını gözler önüne seriyor. Yedi yıl sirk sanatlarıyla ilgilenmiş olan yönetmen Horacio Alcalá beş yıl içinde on bir ülkeyi dolaşarak, farklı ülkelerde özel akrobasi okullarında yetişmiş sekiz akrobatın yaşamını filme aktarıyor. Beyoğlu Sineması saat 19.00’da yönetmenin katılımıyla gerçekleştirilecek gösterimi kaçırmayın.
ZAR OYUNU Geetu Mohandas’ın “Yeni Bir Bakış” bölümünde yer alan ilk uzun metrajlı filmi Zar Oyunu bir kez daha Feriye Sineması saat 21.30’da izleyicilerle buluşuyor. Filmin gösteriminde güzel oyuncu Geetanjali Thapa da seyircilere eşlik edecek.

FİL’M HAFIZASI’YLA GECEYARISI ÇILGINLIĞIFil’m Hafızası işbirliğiyle, oyuncusu Tzahi Grad’ın da katılacağı Büyük Kötü Kurtlar filminin geceyarısı gösterimiyle Topless’ta saat 24.00’te başlayacak partide içeceklerimizi yudumlayarak film üzerine sohbet ederken, gecenin ev sahipliğini yapacak sürpriz bir isim size sinsice yaklaşarak korku eşiğinizi ölçmek isteyebilir! Etkinlik, Büyük Kötü Kurtlar filminin geceyarısı gösterimine katılan izleyiciler için ücretsizdir.
Önceki makaleTürk Sineması Hafızasına Kavuşuyor
Sonraki makale33. İstanbul Film Festivali’nde Cumartesi Programı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here