Ana sayfa Haber Kış Uykusu Vizyona Giriyor

Kış Uykusu Vizyona Giriyor

664
0

Nuri Bilge Ceylan’ın 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan son filmi Kış Uykusu Pinema Film dağıtımıyla 13 Haziran 2014’te vizyona giriyor.
Kış Uykusu
Yapımcı: Zeynep Özbatur Atakan
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Senarist: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan
Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki
Oyuncular: Haluk Bilginer (Aydın), Melisa Sözen (Nihâl), Demet Akbağ (Neclâ), Ayberk Pekcan (Hidayet), Nejat İşler (İsmail), Nadir Sarıbacak (Levent)
Türkiye, Fransa, Almanya, 196 dk.
Konu
Kış Uykusu filmi, eski bir tiyatro oyuncusu olan Aydın’ın Anadolu bozkırlarının ortasında, adeta bir kış uykusuna yatmış gibi görünen ıssız bir mekânda, kendisiyle, hayalleriyle, sevdikleri ve taşrayla kurduğu ve düşe kalka sürdürmeye çalıştığı ilişkilerini konu alıyor. Karı-koca ve kardeşlik bağları da dahil her türlü insan ilişkisinin, çaresizlik, hayal kırıklığı, önyargılar ve çıkışsızlıkla mühürlenmiş olan o ağır kapısını aralıyor.
Basından
Derek Malcolm (Evening Standart, İngiltere): “Bence seyirciye en yakın filmi! Eski oyuncu, yeni otel işletmecisinin (Bilginer) etrafındaki bol karakterli ve konuşmalı üslubu ve sinemada hayli uzun gelebilecek süresine rağmen Ceylan ustalığını konuşturmuş. Çekov misali sıradan günlük meseleleri üzerinden insanın özünü ortaya çıkarıyor.”

Justin Cheng (Variety, ABD): İnsan zaafları üzerine çok katmanlı bir inceleme, görkemli bir film!

Deborah Young (Hollywood Reporter, ABD): İnanılmaz bir yapıt! Çehov uzun bir film çekseydi böyle bir şey olurdu!

Michel Ciment (Positif, Fransa): Başyapıt! Bergman’dan beri böylesini görmemiştik!


Önceki makaleFilmini Çek Festivale Katıl
Sonraki makaleCinemaximum’dan Yaz Kampanyası
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here