Ana sayfa 2000'ler 2007 Mülteci

Mülteci

1233
0

Reis Çelik’in kendi memleketi olan Kars’ta başlayan ve gerçek bir hikâyeden uyarlanan Mülteci’de, ağanın oğlu olan Şivan kendi hâlinde, suya sabuna dokunmayan, akıl hocasından resim dersleri alan bir genç olarak yaşamını sürdürürken, köyde çıkan bir yangının suçu onun üstüne atılır. Ailesi de terörist iddialarından kaçırabilmek için çareyi, oğullarını Almanya’ya göndermekte bulur. Almanya’ya iner inmez başka bir Türk tarafından dolandırılan Şivan’ın gidecek tek yeri kalmıştır; bir mülteci kampı.

Gösterim sonrasında salona Halil Ergün hariç tam kadro gelen Mülteci, aslında tamamına yakını Türkiye’de çekilmiş bir film. Almanya’da güya geçen kamp sahneleri için gereken izinler alınamadığı için Reis Çelik bu kampı Kırklareli’nde kurmaya karar vermiş. Hava koşulları yüzünden filmin kronolojik sırasını tersten çekmek zorunda kaldıklarını belirten Çelik’in yakasını bırakmayan talihsizlik film boyunca devam etmiş. Kars’ın bir köyünde, gramer dersi veren bir öğretmen şivesiyle konuşan İbrahim Balaban’ın oynadığı öğretmen karakterinden tutun, Halil Ergün’ün İstanbul beyefendisi yan rolünde poz kestiği köy ağasına kadar, filmde, Türk sinemasının o çok eskilerde kalmasını ümit edip kafamızdan silmeye başladığımız acemilikler inanılmaz derecede göze batıyor. Bu dil kullanımı hakkında gelen bir soruya ise “Bunun bir masal olduğunu anlatmak istedim.” şeklinde cevap veren Reis Çelik’in gerçek bir hikâyeden uyarlama film ile olan bağını ben kuramadım.

Melih Tumen

Önceki makaleIn America
Sonraki makaleFat Girl
Bir çevirmen. Çeviri onun için kendini ifade etmenin en uygun yolu. Son dönemde animeye sinemadan daha çok önem (değer) veriyor ve haddizatında Japoncaya merak salmış durumda. Sinemada 80 öncesi (Godard hariç) filmlerini elinin tersiyle itmekten çekinmiyor, saygı duymasına rağmen izlemekten hoşlanmıyor. "Sinema öldü!" fikrine katılmasa da sürekli gençleştirme operasyonları geçirdiğini düşünüyor ve dolayısıyla da izleyeceği filmlere katmanlı bir seçicilik uygulamaktan vazgeç(e)miyor. Her tür kara film ve animasyon onun için bir şansı hak ediyor. Reha Erdem ve Satoshi Kôn ne çekse seyrediyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here