Ana sayfa Haber Ettore Scola Sinemayı Bıraktı

Ettore Scola Sinemayı Bıraktı

621
0



Fransız aktör Gerard Depardieu ile bir film hazırlığında olan ünlü yönetmen Ettore Scola, “Her şey hazırdı, ama sonunda, bunu yapamayacağımı anladım. Bu tamamen doğal bir karar” diyerek bir daha sinemaya dönmeyeceğini açıkladı. Mayıs ayında 80 yaşına giren ünlü yönetmen, şakayla karışık, “Genç kalmak için yüksek topuk giyip, kırmızı ruj süren yaşlı kadınlar” gibi olmamak için sinemayı bıraktığını belirtti.

Radikal gazetesinin haberine göre, yönetmen ayrıca, sinema dünyasında daha fazla başarılı olamayacağını itiraf ederken, “Artık üretim ve dağıtım süreçleri benim mantığımla uyuşmuyor. Benim için, seçme ve vazgeçme özgürlüğü en temel şey. Kendimi yavaş yavaş piyasanın kurallarına uymak zorunda hissettim ve özgürlüğümü kaybetmeye başladım” diyerek, mali krizin, sinema dünyasının özerkliğini engellediğini belirtti. “Benim yaşımda biri, yapmak zorunda olduğu her şeyi yapmıştır ve bu yaşta verilmesi gereken en doğru karar emekli olmaktır” diyerek sinemaya veda etti.

Ettore Scola, İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalyan toplumunun resmini çizdiği, 1974 yapımı, “Nous nous sommes tant aimés” filmiyle uluslararası alanda büyük bir başarı kazanmıştı. Yönetmen, 1977 yılında ise Sophia Loren ve Marcello Mastroianni’nin rol aldığı ‘Une Journée Particuliére’ (Mükemmel bir gün) filmini yönetmişti.

Scola, 1980 yılında, Cannes Film Festivali’nde ‘La Terrasse’ adlı filmiyle ‘En İyi Senaryo’ ödülünü, 1995 yılında, ‘Le Roman d’un Jeune Homme Pauvre’ filmiyle Venedik’de ‘Altın Aslan’ ödülüne almıştı. (Radikal)

Önceki makaleVenedik Film Festivali Başlıyor
Sonraki makaleJosh Brolin Oldboy’u Canlandıracak
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here