Ana sayfa Haber Lütfi Akad Paneli

Lütfi Akad Paneli

592
0


Bilim ve Sanat Vakfı, geçtiğimiz aylarda vefat eden Türk sinemasının kurucu yönetmenlerinden Lütfi Ö. Akad’la ilgili üç oturumlu bir panel düzenliyor.

Hayal Perdesi sinema dergisinin organize ettiği ve 24 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirilecek panel, Akad’ın “Anadolu Üçlemesi”nin son ayağı olan Diyet (1974) filminin gösterimiyle başlayacak. Film gösteriminden sonra panelin ilk oturumunda Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Bülent Vardar, Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü öğretim görevlisi Prof. Sami Şekeroğlu ve Film Arası Dergisi’nin yayın yönetmeni Suat Köçer yer alacak. İkinci oturumda Otobüs Yolcuları (1961) ve Karanlıkta Uyananlar (1964) gibi Türk sinemasının önemli filmlerine imza atan yönetmen Ertem Göreç ve başta Vesikalı Yarim (1968) olmak üzere Türk sinemasının pek çok klasiğinde pay sahibi olan senarist ve yönetmen Safa Önal, Akad’ı ve sinemasını anlatacak. Üçüncü oturumda ise Akad’ın sinema serüveninde önemli bir yeri olan, Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından Sezer Sezin ve Nilüfer Aydan’la birlikte Akad’ın pek çok filmde beraber çalıştığı Muzaffer Hiçdurmaz hazır bulunacak.

Sadeliğin Derinliğinde Lütfi Ö. Akad Sineması
24 Aralık 2011 Cumartesi

Saat 11:00 Diyet (Film Gösterimi) / 90’

Saat 13:30 I. Oturum
Prof. Bülent Vardar (Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı) – Suat Köçer (Film Arası Dergisi Yayın Yönetmeni) – Prof. Sami Şekeroğlu (Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü öğretim görevlisi) (Video Röportaj)
Moderatör: Barış Saydam

Saat 15:00 II. Oturum
Ertem Göreç (Yönetmen) – Safa Önal (Yönetmen ve Senarist)
Moderatör: Bülent Vardar

Saat 16:30 III. Oturum
Nilüfer Aydan (Oyuncu) – Sezer Sezin (Oyuncu) – Muzaffer Hiçdurmaz
Moderatör: Muzaffer Hiçdurmaz

Yer: Bilim ve Sanat Vakfı
Salon: Vefa Salonu

Önceki makaleYeni Çıkan DVD’ler: Kar Beyaz
Sonraki makaleYeni Çıkan DVD’ler: Bir Zamanlar Anadolu’da
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here