Ana sayfa Haber Marie Mandy Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne Konuk Oluyor

Marie Mandy Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne Konuk Oluyor

597
0


1986 yılından bu yana pek çok filmin yönetmenliğini yapan, 1961, Belçika doğumlu feminist yönetmen Marie Mandy, toplu gösterimi ve atölye-söyleşisi ile festival izleyicisiyle olacak.

Marie Mandy toplu gösteriminde:
Meme kanseri olduğunu öğrenen yönetmenin tıp dünyasına yapmak zorunda kaldığı yolculuğu, sanatsal ve kişisel arayışlarının bir parçası olarak filme aldığı A Diary of Healig (Nekahat Güncesi), kadın yönetmenlerin aşkı, tutkuyu ve cinselliği nasıl filme aldığının izini süren, Sally Potter, Agnés Varda, Catherine Breillat, Doris Dörrie, Deepa Mehta, Moufida Tlatli, Safi Faye ve Jane Campion gibi yönetmenlerin mülâkatlarıyla Kadın Sinemasında cesur bir yolculuğa çıkan Filming Desire (Tutkuyu Filme Almak), yapay rahimler, beden dışı doğum yani yaşam makinesinin keşfini tartışan Artificial Uterus, Birth without Bodies (Yapay Rahim, Bedensiz Doğum), ailelerinin eşcinsel olma olasılığını düşleyen, ebeveynleri gibi yaşamamak peşindeki gençlerin hikayesine eğilen Our Parents Are and So is Life (Ailelerimiz ve Hayat), bedenini pek de fazla sevmeyen 15 yaşındaki bir ergenin tutku ile baş etme deneyimini, östrojen ve testeteronun etkisindeki ergenliği kendi melodisi ile anlatan etkileyici bir belgesel Breasts also Started as a Small Thing (Memeler de Küçük Şeyler Gibi Başlar), gerçeklikle hayal arasında gidip gelen Judith’in hikâyesi Judith var.

Önceki makaleYapı Kredi Kültür Sanat’ta F. Serkan Acar Söyleşisi
Sonraki makalePera Film’de Futbol Paneli Düzenleniyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here