Ana sayfa Haber Hayal Perdesi’nin 30. Sayısı Yayında

Hayal Perdesi’nin 30. Sayısı Yayında

772
0

Hayal Perdesi Eylül-Ekim 2012 tarihli 30. sayısıyla www.hayalperdesi.net adresinde yayında…

Derginin vizyon sayfalarında bu sayıda, Yeşim Ustaoğlu’nun son filmi olan Araf, Rusya’nın gelecek vaat eden yönetmenlerinden Andrey Zvyagintsev’in minimalist dramı Elena, Reis Çelik’in Berlin’de ödül kazanan yeni yapımı Lal Gece ve Don DeLillo’nun eserinden sinemaya David Cronenberg tarafından uyarlanan Cosmopolis bulunuyor.

Zeytin Ağaçları Altında, Kirazın Tadı, Rüzgâr Bizi Sürükleyecek, Şirin, Aslı Gibidir gibi birbirinden değerli filmlere imza atan İranlı usta yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin kapağa taşındığı sayıda, Kiyarüstemi sineması masaya yatırılarak, yönetmenin sinemasal dünyası farklı perspektiflerden ele alınıyor.

Türk Sineması Araştırmaları bölümünde Türk sinemasının kurucu yönetmenlerinden Metin Erksan üzerine Kurtuluş Kayalı’nın yazdığı bir makale ve yönetmeni yakından tanıyan sinema tarihçileri Agâh Özgüç ve Giovanni Scognamillo’yla Erksan hakkında yapılmış iki söyleşi yer alıyor.

Derginin Perspektif sayfalarında, Ali Aslan Batman üçlemesinin politik ve ideolojik alt metnini ortaya koyarken, Açık Alan bölümünde Barış Saydam Türkiye’de öne çıkan sinema bloglarını bir soruşturma kapsamında ele alarak, internet ortamının sinema eleştirisinde yarattığı değişime dikkat çekiyor.

Belgesel Odası’nda bu sayıda, Tuba Deniz 1001 Belgesel Film Festivali’nden Mustafa Ünlü’yle belgesel üzerine bir söyleşi gerçekleştirirken, Kamera Arkası’nda M. Abdülgafur Şahin ve Koray Sevindi İHH İnsani Yardım Vakfı’nın dünyanın pek çok bölgesinde çekimleri gerçekleştirilen reklam filminin günlüğünü tutuyor. Neden Film Seyrediyoruz? sorusunu ise bu sayıda sinema yazarı İhsan Kabil cevaplıyor.

Önceki makaleDocumentarist 2012 Seçkisinde Öne Çıkanlar
Sonraki makaleBabamın Sesi Almanya’da Gösterime Giriyor
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here