Ana sayfa Haber Dans la Maison Vizyona Giriyor

Dans la Maison Vizyona Giriyor

792
0


Evde (Dans La Maison)
Dağıtım: M3 Film / İthalat: Bir Film
Yönetmen: François Ozon
Oyuncular: Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Menochet
Fransa, 2013, 105 dk.
François Ozon’un yönettiği ve Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner ile Denis Menochet’in oynadığı Evde (Dans La Maison), 24 Mayıs 2013’de M3 Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.
Konusu:
Sınıfın en arka sırasında oturan ve ilk bakışta kimsenin dikkatini çekmeyen Claude’un yaşıtlarının çok üzerinde bir gözlem gücü ve yazım yeteneği vardır. Uzun yıllardır edebiyat öğretmenliği yapmakta olan ve yeni nesle karşı inancı günden güne tükenmekte olan edebiyat öğretmeni Germain verdiği kompozisyon ödevlerinden birisinde, Claude’daki sıradışı cevheri fark eder. Claude, sınıftaki arkadaşı Rapha’nın ailesi ile ilgili mahrem bilgileri de içeren etkileyici bir kompozisyon yazmıştır. Kompozisyonun içeriği ile ilgili olarak ahlaki ikileme düşen Germain, Claude’un yeteneğini geliştirmek için onu desteklemeye karar verir. Claude, öğretmenin önerisi üzerine kompozisyonlara devam etmeye karar verir. Ancak hikayesine devam edebilmesi için Rapha ve ailesinin hayatlarına dahil olmaya çalışır. Claude’un gerçekle kurmaca arasında gidip gelen yazıları başlangıçta Germain’i hayata bağlamış gibi görünmektedir. Ancak işler çok geçmeden çığrından çıkar. Claude, Rapha’nın ailesi içinde büyük bir karmaşaya sebep olmuştur ve Germain çok geç olmadan bu durumu düzeltmelidir.
Avrupa Sineması Öneriyor
Sinemasal türleri eğip bükme, eklemsizleştirme ve birbiriyle kaynaştırmasıyla ünlü François Ozon, yine bir yazar karakter üzerinden çok yönlü ve zekice bir film çıkarıyor: aile melodramı, usta-çırak ve baba-oğul öyküsü, karakter komedisi, orta sınıf kültürü taşlaması ve sanat-gerçeklik sorgusu hep bir arada, aynı evde.

Önceki makaleİstanbul Modern’de Bir Sapığın İdeoloji Rehberi
Sonraki makaleMerakla Beklediklerimiz: The Color of the Chameleon
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here