Ana sayfa Haber Merakla Beklediklerimiz: The Color of the Chameleon

Merakla Beklediklerimiz: The Color of the Chameleon

844
0

Bu hikâyenin kahramanlarının hiçbiri masum değil… İnsafsız ve köksüz Batko gizli polis muhbiri olur. Görevini büyük bir coşkuyla yerine getirir ama yine de haksız yere kovulur. Öte yandan, bu sayede basit bir gerçeğin farkına varır: Düşünce polisliği sistemi doğası gereği çarpıktır ve gizlilik hem beslendiği güç hem de zaaftır. Batko, buradan hareketle kendi hayali gizli polis masasını kurar ve bir grup entelektüeli birbirini ispiyonlaması için işe alarak kendi muhbirler ağının örümceği olur. İş hükümete şantaj yapmaya kadar gider.
Son derece stilize bu siyasal kara komedi, kurbanlar ve zulmedenlerin toplumunda totaliterliğin sapkın zevklerini ortaya seriyor.
Shivachki ve Zift de dâhil olmak üzere pek çok önemli Bulgar filminde görüntü yönetmenliği yapan Emil Hristow’un ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi hem hikâyesinin tonuyla hem de stilize yönetimiyle dikkat çekiyor.

Önceki makaleDans la Maison Vizyona Giriyor
Sonraki makalePazar: Bir Ticaret Masalı
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here