Ana sayfa Haber Kutluğ Ataman Sergisi Arter’de

Kutluğ Ataman Sergisi Arter’de

685
0

Kutluğ Ataman, 2009 yılında başlattığı “Mezopotamya Dramaturjileri” serisinde, Türkiye’nin modernleşme serüvenine odaklanıyor. Doğu’yla Batı, moderniteyle gelenek, küreselle yerel arasındaki karşıtlıkları irdeliyor. Türkiye’de ilk kez ARTER’de gösterilecek “Mezopotamya Dramaturjileri,” 2009’da Linz Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Lentos Sanat Müzesi’nde ve 2010’da Roma’daki ulusal sanat müzesi MAXXI’nin açılışında gösterilmişti.

8 eserden oluşan ilk serinin ARTER’deki gösteriminde, Ortadoğu’ya odaklanacak ikinci bölümü başlatan eser olarak Ataman’ın 2011’de Vehbi Koç Vakfı’nın ortak yapımcılığında gerçekleştirdiği “Kıyamet” (Mayhem) adlı son işi de yer alıyor.

ÇEKİMLER ERZİNCAN’DA YAPILDI

ARTER’deki “Mezopotamya Dramaturjileri” sergisi kapsamında gösterilecek işler: “Kubbe” (Dome), “Kule” (Column), “İkinci Dil İngilizce” (English as a Second Language), “Çerçeve” (Frame), “Aya Seyahat” (Journey to the Moon), “Mutluluk Arayışı” (Pursuit of Happiness), “Tuhaf Mekan” (Strange Space), “William Shakespeare’in Bütün Eserleri” (The Complete Works of William Shakespeare) ve “Kıyamet” (Mayhem). “Mezopotamya Dramaturjileri”ni oluşturan işlerin birçoğu Erzincan’da çekildi.

Ataman, serinin ikinci bölümünde yer alacak yeni işleri, Mardin, Suriye ve Kuzey Irak’ta gerçekleştirmeyi planlıyor. Sergi boyunca ARTER’de sanatçı üzerine çekilmiş “Kutluğ Ataman” adlı belgesel film de gösterilecek. Sergi 15 Eylül’de açılacak. (Habertürk)

Önceki makalePasolini’nin Ölümü Belgesel Oluyor
Sonraki makaleBir Dostoyevski Uyarlaması Daha: The Double
Sinemaya gönül veren bir grup sinefilin kurduğu Avrupa Sineması internet sitesi, Avrupa sinemasını daha geniş kitlelere tanıtmak ve bu filmlerle ilgili ufak da olsa bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla kuruldu. Sitenin kuruluş amaçlarından biri de; tür sinemasını da yadsımadan, sinemanın sadece bir eğlence aracı olmadığının vurgusunu yapmak. Metin Erksan’dan bir alıntı yapacak olursak; bilimlerin ve sanatların varoluşlarının sınırları, geçmişin derinlikleri içindedir… Sinema bilim; sinema sanatı ve sinema bilimi kapsamında; sanatsal düşüncenin ve uygulamanın, sinemasal düşüncenin ve uygulamanın, yaratısal düşüncenin ve uygulamanın, görüntüsel düşüncenin ve uygulamanın, çekimsel düşüncenin ve uygulamanın, oluşumunu, gelişimini, dönüşümünü saptar ve oluşturur. Bu nedenle bizler de günümüzde çekilen filmler dışında, geçmişin derinliklerine doğru bir yolculuk yaparak; bu sanatı etkileyen filmleri ve yönetmenleri de tanıtmaya, eleştirmeye ve onların sinemayı nasıl algıladıklarını kavramaya gayret ediyoruz. Bir yandan da sinemanın diğer sanatlarla olan ilişkisini, filmler bağlamında tartışarak; sinemanın diğer sanatlardan ayrı düşünülemeyeceğini savunuyoruz. Bu amaçlarla, birbirinden farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda çekilmiş ve birbirinden farklı türlerde pek çok film eleştirisine yer vermeye çalışıyoruz. Sinemayı bir kültür olarak gören herkesin katılımına da açığız. Arzu edenler mail adresinden bizlere ulaşabilir, yazılarını paylaşabilir ve filmlerle ilgili görüşlerini iletebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here