Ana sayfa 2000'ler 2005 The Death of Mr. Lazarescu

The Death of Mr. Lazarescu

1941
0

 

Death of Mr. Lazarescu

Death of Mr. Lazarescu, Romanya sağlık sisteminden ve genel olarak Romanya’da insan hayatına verilen, daha doğrusu verilmeyen önemden çok daha ötesini anlatıyor. Alkol alan ve bunu saklamayan, kendi halinde evinde kedileriyle birlikte yaşamaya çalışan Lazarescu bir gece fenalaşıyor ve ambulans çağırıyor. Apartmandaki komşuları ona yardım etmezken, daha sonra gittiği hastanelerdeki doktorlar tarafından itilip kakılıyor ve ucu açık bir finalle Bay Lazarescu’nun akıbeti izleyicilere bırakılıyor.

 

Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan film bir yanıyla bürokrasiyi ve sağlık sistemini satirik yoldan eleştirirken, öte yandan da izleyicileri insan ve ölüm üzerine düşünmeye zorluyor. Evet, zorluyor diyorum. Çünkü filmdeki atmosfer tam anlamıyla Kafkaesk bir atmosfer ve ne yazık ki zavallı Lazarescu başına geleceklerden habersizce hastaneye gidiyor. Hoş, komşuları bir ağrı kesici bile vermeyi çok görürken başka çareside kalmıyor. Bitmek bilmeyen koşuşturmalar, ilgisiz doktorlar, çok bilmiş hemşireler, uyduruk bürokratik prosedürler derken Bay Lazarescu’nun hayatını umursayan kalmıyor. Bize izlediklerimiz Shakespeare’in Yanlışlıklar Komedyası’nın yeni bir uyarlaması gibi gelirken, aslında ortada bir oyun filan yok. Sahne, insanoğlunun tükenmişliğini yüzümüze vurmaktan başka bir işlev görmüyor. Yaşlı, hasta ve kimsesiz bir adamın kenara itilmişliği ve kötü kaderiyle baş başa bırakılışı sadece bir ülkenin gerçeği ve iyi işlemeyen sağlık sistemine bağlanabilecek denli basit olamaz. Olmamalı. Yönetmen Puiu’nun satirik eleştirisinin altında yatan ana fikir; insan hayatının bu kadar ucuz olmaması gerektiği bana sorarsanız. Orada yaşlı, hasta ve kimsesiz birinin olmasından çok, ölüm karşısında insanoğlunun çaresizlik hissi birazda yansıtmak istediği… Ölüm kuşkusuz hepimiz için aynı. Ama yine de kim ister ki Bay Lazarescu’nun sonu gibi bir sonu? Hangi insan hak eder ki öyle bir unutulmuşluğu ve aşağılanmayı? Üstelik burada aşağılanan ve bir kenara itilen Lazarescu değil, bizzat insanın kendisi. Yönetmen Puiu bir belgesel edasıyla elinde kamera, Lazarescu ve onun çevresindeki garip güruhu resmederken filmini de yaşam ve ölümle çevreliyor. İzlediklerimiz Bay Lazarescu’nun ölümünden çok, insanoğlunun ölümü gibi aslında. Puiu finalde Lazarescu’yu giysilerinden arındırıp çırılçıplak soyarken, nedense beni de bir üşüme kapladı. Sanki o soyulan Lazarescu değil de, bizdik. Camus’un dediği çok doğru: “İnsan ne ise, o olmayı reddeden tek yaratıktır…” Ne zaman vazgeçeceğiz reddi ve yola koyulacağız acaba? İleriye atılan adımlar bizi geriye götürürken, gitmemiz gereken ne de çok yol var oysa…

 

Ölüsünü bekliyor Ruhi Bey
Bir yanda Ruhi Bey bir yanda ölü

Ve görmemek ister gibi ölüyü

Oturmuş bir iskemleye.

Ben ki bir ölüyü beklemekle geçirdim geceyi

Bir ölüyü ve ölünün bütün inceliklerini.

(Edip Cansever –Düşlüyor Ölümü Ruhi Bey)

 

Barış Saydam

bar_saydam@hotmail.com

Önceki makaleDear Wendy
Sonraki makaleDecameron, The
1983, İstanbul doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde yaptı. Altyazı dergisinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. 2008’de Avrupa Sineması isimli web sitesini kurdu. 2011-2014 yılları arasında Hayal Perdesi dergisinde web sitesi editörlüğü yaptı ve derginin yayın kurulunda görev aldı. TÜRVAK bünyesinde çıkartılan Cine Belge isimli derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 2012’den beri Sinematek Derneği’nde Film Analizi dersi veriyor. 2013-2019 yılları arasında Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesinde koordinatör yardımcılığı ve içerik editörü olarak görev yaptı. 2018-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde ders verdi. 2018-2021 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) genel sekreterliğini üstlendi. Ayrıca Giovanni Scognamillo’nun Gözüyle Yeşilçam(2011), Sinemada Tarih Yazımı (2015), Erol Ağakay: Yeşilçam’a Adanmış Bir Hayat (2015), Oyuncu, Yönetmen, Senarist, Yapımcı Yılmaz Güney (2015)- Burçak Evren'le ortak-, Karanlıkta Işığı Yakalamak: Ahmet Uluçay Derlemesi (2016), Aytekin Çakmakçı: Güneşe Lamba Yakan Adam (2019), Osmanlı’da Sinematografın Yolculuğu (1895-1923) [2020], Derviş Zaim Sinemasına Tersten Bakmak (2021) – Tuba Deniz’le ortak-, Orta Doğu Sinemaları (2021) – Mehmet Öztürk’le ortak-, Türkiye’de Sanat Sineması (2022) isimli kitapları da bulunuyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here